33.000 de oameni mor din cauza rezistenţei la antibiotice
Zeci de mii de oameni mor, în fiecare an, din cauza rezistenţei la antibiotice, atrag atenţia specialiştii în boli infecţioase.
Numărul este comparabil cu cel al deceselor provocate de gripă, tuberculoză şi infecţia cu HIV. Prezentă la Bucureşti, la o reuniune de specialitate, directorul Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor, Andrea Ammon, a făcut un apel la utilizarea cu prudenţă a anti-microbienelor.
Trebuie să avem în vedere şi faptul că antimicrobienele sunt folosite prea des. În studiul prevalenţei rezistenţei antimocrobiene, am observat că în spitalele de îngrijire acută în fiecare zi unul din trei pacienţi primeşte antibiotice. Dacă ne gândim la legătura dintre utilizarea antibioticelor şi rezistenţa antimicrobiană, cu cât mai mulţi pacienţi primesc antibiotice cu atât prevalenţa rezistenţei creşte. Deci, este o legătură clară între utilizarea antibioticelor şi nivelul de rezistenţă la antimicrobiene. Se poate observa şi contrariul în acest caz. Cu cât se analizează mai mult şi de adaptează prescripţiile pentru antibiotice, cu atât scade acest index. Deci, există modalităţi relativ simple de a reduce rezistenţa la antibiotice.
Directorul din cadrul Centrului European de Prevenire si Control al Bolilor, Andrea Ammon, a adăugat că pentru a reduce rezistenţa la antibiotice trebuie să colaboreze toată lumea, de la pacienţi, personal medical, farmacişti până la factorii decizionali.
Articol editat de Andrada Ștefănescu, 2 martie 2019, 12:53
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.