Incluziv: Ungaria oferă nevăzătorilor cititoare de ecran gratuite [VIDEO]
Problema este complicată de faptul că, odată cumpărate, nu se poate spune că nevăzătorul le poate folosi pentru toată viaţa. Tehnologia digitală nu se opreşte din dezvoltare, tendinţele înfloresc şi se ofilesc în acel mediu complex care este internetul. Cititoarele de ecran trebuie să ţină pasul cu aceste tendinţe, dacă îşi doresc să fie instrumente utile pentru cei care le folosesc. Un cititor de ecran de acum 15 ani, creat pentru Windows XP, într-o lume care încă nu a auzit de Facebook sau de Google Chrome, nu ar fi satisfăcător pentru utilizatorul de astăzi. În fiecare an apare aşadar o nouă versiune a acestor programe asistive, pentru care o persoană cu deficienţe de vedere ar trebui să scoată din buzunar mai mulţi bani decât ar fi posibil.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 5 martie 2019, 11:52
Colaborarea producătorilor de software cu guvernele naţionale este o alternativă pentru nevăzătorii care au nevoie de aceste programe. Încă de acum câţiva ani, nevăzătorii din Columbia şi Spania pot obţine aceste tehnologii în mod gratuit, promovând astfel accesul la informaţie, la o mai bună educaţie şi la mai multe oportunităţi pe piaţa muncii.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=Q1gHxM1nP00
Anul trecut, Ungaria a cumpărat o licenţă naţională pentru aceste softuri scumpe, oferind coduri de activare în mod gratuit tuturor celor care le solicită. Licenţa stipulează că 300000 de persoane cu deficienţe de vedere se pot înscrie, primind un cod de activare care le oferă accesul la aceste programe pe perioada a 365 de zile, pentru 3 calculatoare. Noutatea este că, începând din această lună, şi cetăţenii maghiari de peste graniţe pot solicita licenţă gratuită pentru softurile Jaws, MAGic şi ZoomText, în situaţia în care dispun de un buletin eliberat de Statul Ungar.
Nu este necesar ca acela care completează cererea să facă dovada faptului că e o persoană cu dizabilităţi. Singurul criteriu aici e nevoia: odată ce s-a completat solicitarea, introducând datele actului de identitate, aceasta e onorată în mai puţin de 12 ore. Teoretic aşadar, chiar dacă un nevăzător nu dispune el însuşi de buletin de identitate, rudele sale din Ungaria îi pot obţine programele necesare.
Cererea se poate completa, în limba maghiară, pe acest site:
http://akadalymentes.magyarorszag.hu/
Este o măsură reală, făcută în linişte, pentru incluziunea persoanelor cu dizabilităţi; ceva ce, implementat astfel, neîngreunat de birocraţie şi de posibilitatea de corupţie, oferă un real ajutor nu doar pentru un grup mic de indivizi, ci pentru întreaga comunitate.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.