Vrei să salvezi planeta? Renunţă la brânză!
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 6 martie 2019, 12:00 / actualizat: 6 martie 2019, 15:12
Nu este o noutate faptul că trebuie să fim atenţi la ce mâncăm pentru a proteja mediul înconjurător. Consumul de carne se ştie că solicită foarte mult resursele planetei, pentru că necesită mai mult combustibil, pesticide, fertilizatori şi apă. Cu toate acestea, conform unui nou studiu, nici vegetarienii nu au grijă de planetă aşa cum ar trebui. După cum se pare, inamicul public nr. 3 din alimentaţie, imediat după carnea de vită şi cea de oaie, este brânza!
EWG, o firmă specializată în analiza factorilor care influenţează mediul înconjurător, a efectuat un studiu pe 20 de tipuri de carne, lactate şi proteine vegetale, privind impactul lor asupra planetei. S-a luat în considerare cantitatea de fertilizatori folosiţi, utilizarea pesticidelor şi a antibioticelor, costul transportului şi mulţi alţi factori care fac ca un aliment să nu fie verde.
Carnea de vită, aflată pe locul 2 în topul alimentelor neprietenoase cu mediul, produce de patru ori mai mult dioxid de carbon decât carnea de pui şi de 13 ori mai mult decât proteinele vegetale, precum lintea, fasolea sau tofu. Surprinzător însă este că puiul, somonul şi chiar şi carnea de porc s-au situat mai bine decât brânza! Brânza şi-a găsit locul pe podium pentru că e nevoie de destul de mult lapte pentru a produce un pic de brânză. Vacile de lapte produc o cantitate imensă de metan, care este un gaz cu efect de seră mai nociv decât dioxidul de carbon. Şi să nu uităm de costurile hrănirii vacilor şi tratarea lor cu antibiotice.
Recomandarea este să mâncăm mai puţină brânză. Dar cum să facem asta, când brânza e atât de delicioasă! Putem să alegem brânzeturi cu un conţinut mai scăzut de grăsime, ori să alegem sortimente locale în locul celor aduse de pe cealaltă parte a continentului, astfel încât costul transportului măcar să fie redus la minim.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.