Cadavre de porci mistreţi găsite pe fondurile private de vânătoare din județul Satu-Mare
Articol editat de Andreea Leonid, 7 martie 2019, 14:46
Pe fondurile de vânătoare private din judeţul Satu Mare se află numeroase cadavre de porci mistreţi, purtători ai virusului pestei porcine africane. Cei care gestionează aceste suprafeţe ar trebui să le ridice şi să le incinereze, dar spun că nu au sprijinul autorităţilor. Pădurarii şi locuitorii din regiune se tem că, dacă nu se iau rapid măsuri, virusul se va răspândi, mai ales că în prezent există două focare de pestă porcină africană şi în gospodăriile populaţiei, precizează Radio România Actualități.
În tot anul 2018 au fost depistaţi în judeţul Satu Mare un număr de 36 de mistreţi infestaţi cu virusul pestei porcine africane. În ianuarie şi februarie 2019, laboratorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor Satu Mare a confirmat 73 astfel de cazuri.
Au fost împuşcaţi 1.107 mistreţi, suma plătită a fost peste 231.000 de lei – 400 de lei pentru femela împuşcată, pentru mascul 65 de lei.
Reporter: Chiar dacă în teorie lucrurile par a fi sub control, sunt persoane care reclamă o gestionare defectuoasă a problemei în fondurile de vânătoare private de pe raza comunelor Cehal, Săcăşeni şi Supur.
Şimonca Gheorghe, pădurar: Anul acesta am raportate 72 de piese. Nu au fost ridicate din teren decât 42 şi se extinde pesta porcină africană la nivelul comunităţilor locale.
Bolog Sandor, gestionarul fondului de vânătoare recunoaşte că este depăşit de situaţie, reclamând la rândul său lipsa de implicare a instituţiilor statului:
Nu pot zilnic să aduni. Adunăm 15 – 20 – 40 pe săptămână, pentru că avem şi alte obligaţii de rezolvat. Ministerul Apelor şi Pădurilor, ANSVSA-ul şi toţi care sunt cei care trebuiau să hotărască anumite metode, respectiv, despăgubiri nu au făcut absolut nimic.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.