Donarea de sânge va fi reglementată prin lege
Articol editat de Andrei Cretoiu, 7 martie 2019, 10:29
Un proiect de lege pentru stimularea donării periodice de sânge şi creşterea numărului donatorilor a fost adoptat în Camera Deputaţilor.
Actul normativ a fost susţinut de toate partidele, mai ales că România se confruntă frecvent cu criză de sânge în spitale, iar populaţia nu este foarte interesată să doneze.
Dezbaterile de miercuri, 6 martie, pe această temă au adus în atenţie problemele cu care se confruntă centrele de recoltare şi transfuzie sanguină.
Donatorii de sânge vor primi la fiecare donare un mesaj de mulţumire, iar în momentul în care s-a utilizat sângele recoltat aceştia vor fi informaţi că un pacient a beneficiat de sângele donat.
Când apar situaţii de urgenţă, cei aflaţi în baza de date vor primi un mesaj de solicitare care va cuprinde nevoia curentă de sânge, tipul şi cantitatea necesare.
Dezvoltarea spiritului civic este unul dintre obiectivele urmărite, spune deputatul PSD Florin Buicu, preşedinte al Comisiei pentru Sănătate:
În România undeva către 2% din populaţie donează sânge în condiţiile în care, de exemplu în Franţa, până la 50% din populaţie a donat sânge odată în viaţă.
Deputatul PMP, Petru Movilă, a atras însă atenţia că pentru creşterea numărului donatorilor se impun reglementări şi în ceea ce priveşte susţinerea şi organizarea centrelor de recoltare şi transfuzii:
Nu au personal. Centrele de recoltare şi transfuzii nu au fost capabile ca în organizarea lor să aibă măcar o zi pe săptămână program după-amiază, sau poate odată pe lună un program sâmbăta. Nu există o bază naţională informatizată privind stocurile de sânge din spitale.
Votul final asupra legii, care a fost adoptată miercuri, 6 martie, pe articole, va fi dat într-o ședință viitoare.
Camera Deputaților e for decizional în acest caz.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.