Radio Cluj…la modă: Cum s-a născut industria de pret-a-porter?
Parcursul firesc al istoriei modei mă face, astăzi, așa cum v-am promis data trecută, să vă vorbesc despre cum s-a născut industria confecțiilor de serie, căci pret-a- porte-ul exact asta înseamnă, haine create în serie pentru o masă mare de consumatori.
Sinonim cu expresia englezilor ‘’ready to wear’’, sau ‚’’gata de purtat’’, confecțiile de serie au schimbat fața modei secolului XX, creionînd totodată o serie de alte meserii din domeniul modei care pînă în acel moment nu existau: stilist, director de creație sau director artistic, director de imagine și de comunicare.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 7 martie 2019, 06:00 / actualizat: 7 martie 2019, 8:39
Inițial confecțiile de serie erau realizate doar pentru muncitori și pentru vestimentația masculină, care se putea realiza cu dificultate în regim casnic din cauza operațiilor tehnologice complexe. Piesele nu erau deloc atrăgătoare fiind realizate din materiale nepretențioase în culori neutre. Odată cu pătrundera achizitorilor americani la prezentările caselor de haute-couture lucrurile au început să se schimbe.
Creatorii în vogă, celebri ai momentului nu aveau nici un fel de problemă în a vinde unele modele însoțite de tipare acestor achizitori. Industria de confecții americană era mult mai bine pusă la punct decît cea franceză sau, prin extensie europeană, hainele de serie fiind realizate cam de prin perioada anilor 1920-1930, de aceea reproducerea tiparelor de haute-couture pe materiale simple și nepretențioase ca stamba, pînza, jerse, sau unele calități inferioare de stofă nu reprezenta o problemă pentru aceștia.
După terminarea celui de-al doilea război mondial, din cauza căruia multe dintre casele de modă celebră fuseseră închise, paradigma era schimbată complet și în Europa, simțindu-se nevoia unui suflu nou, democratic și în privința vestimentației. Dincolo de acest aspect, presa devine un organism puternic și omniprezent iar influențele străine vor fi receptate și preluate ușor.
Iar, dacă tot vorbim de presă trebuie menționată revista franceză Elle care a avut un impact hotărîtor în definirea cursului democratic al vestimentației de serie, prin realizarea de pagini speciale cu propuneri de sezon pentru cititoare. Inițiatoarea acesteia Helen Lazareff , care trăise și lucrase în Statele Unite vine cu o optică nouă vis-a vis de cum și ce trebuie promovat într-o revistă de modă pentru femei.
Epoca exclusivității elitelor sociale se sfîrșise iar moda democratică avea să înceapă, influențată mai tîrziu și de liberalismul anilor 60.
Vă las cu binele pînă data viitoare!
Călina Langa, fashion designer
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.