ISU Alba a dezvăluit cauza producerii incendiului de la fabrica Solina
Articol editat de Andrei Cretoiu, 8 martie 2019, 12:47 / actualizat: 8 martie 2019, 14:26
Cauza probabilă de producere a incendiului care a distrus fabrica Solina din Alba Iulia a fost un scurtcircuit electric produs la o staţie de încărcare a acumulatorilor, a anunţat, vineri, 8 martie Inspectoratul Pentru Situaţii de Urgenţă Alba.
Ancheta privind cauzele probabile care au dus la izbucnirea incendiului de la fabrica Solina din Alba Iulia a fost finalizată.
Astăzi, 8 martie 2019, în cadrul unei conferințe de presă, inspectorul șef al ISU Alba, colonel Guia Adrian Marius, a făcut o declarație cu privire la cauza probabilă de producere a incendiului la SC ”Solina România”SRL Alba Iulia din data de 2 februarie 2019.
”Având în vedere amploarea incendiului, la această intervenție participând efective, forțe și mijloace din patru județe, respectiv, Alba, Sibiu, Cluj, Hunedoara și faptul că, incendiul a avut cauze tehnice neclare care nu au putut fi determinate imediat după stingerea incendiului, a fost desemnată o comisie de cercetare și stabilire a cauzei probabile a incendiului, formată din specialiști ai ISU Alba care au participat la intervenție și reprezentanți ai compartimentului de avizare și autorizare.
Comisia a concluzionat că incendiul s-a inițiat din zona de depozitare a materiilor prime. Au fost emise trei ipoteze privind cauza probabilă a producerii incendiului, acestea fiind: acțiunea, intenționată, efectul termic și cauză de natură electrică. Nefiind probe relevante pentru primele două, cauza cea mai probabilă de producere a incendiului a fost una de natură electrică. Astfel, atenția Comisiei a fost atrasă de o stație de încărcare a bateriilor de acumulator, cablurile acestora fiind postate la nivelul carcasei caroseriei unui electrostivuitor, locul în care s-a produs scurtcircuitul fiind vizibil din cauza efectelor specifice. Acest scurtcircuit a generat ulterior arc electric, iar literatura de specialitate pomenește faptul că la producerea arcului electric sunt dezvoltate temperaturi foarte mari, de ordinul miilor de grade, între 3.000 și 5.000 de grade Celsius. Incendiul a fost inițiat prin arderea izolației cablurilor electrice, propagat la instalații electrice de forță, iar prin picurarea materialului incandescent, au fost aprinse, ulterior, toate materialele combustibile din interiorul spațiului de depozitare, și mă refer aici la masa vegetală, la ambalaje, cartoane, lemne. Acesta a fost rezultatul cercetării noastre”, a declarat inspectorul șef al ISU Alba, colonel Guia Adrian Marius.
Cezar Firu
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.