Sesam deschide cartea: Şirul pierdut al timpului, de Paige Britt
Articol editat de cristina.rusu, 9 martie 2019, 01:00
Vi s-a întâmplat vreodată să pierdeţi şirul timpului? Să constataţi fără părere de rău că nu mai ştiţi cât e ceasul, să vă lăsaţi duşi de val, hoinărind, zăbovind, visând cu ochii deschişi? Dacă vi s-a întâmplat asta, sunteţi norocoşi. Aveţi mari şanse să fiţi deja nişte mici creatori de posibilităţi.
Fie că v-aţi pierdut în norii cerului de vară, într-un joc captivant, în aburii din ceaşca de ciocolată sau într-o carte bună, aţi simţit că nu mai aveţi nevoie de niciun ceas care să vă măsoare bucuria şi tihna. Există un timp pentru fiecare lucru, iar timpul pentru a zăbovi nu e deloc de neglijat. Fiindcă atunci se petrece ceva minunat: în liniştea care te învăluie, îşi fac apariţia, ca un roi de fluturi atraşi de nectarul unui vis de o clipă, o mulţime de idei, care de care mai jucăuşe şi mai inspirate. Idei care pot schimba lumea!
Dacă v-a surâs măcar o dată ideea de a opri șirul timpului pentru a vă lăsa visurile să plutească în voie, vă propun să vă pregătiți biletul de călătorie, adică biletul de cititor, desigur, pentru o nouă destinație: Tărâmul Posibilității.
La editura Arthur a apărut, nu demult, o carte fabuloasă. Șirul pierdut al timpului, de Paige Britt, e genul acela de carte pe care orice scriitor și-ar dori să o scrie: misterioasă și filosofică, dar proaspătă ca un desert ușor – un deliciu! Eroina poveștii, Penelope, are o mare pasiune: cuvintele. Îi plac mai ales cuvintele rare, neobișnuite, pe care le colecționează cu nesaț, umplând caiete întregi cu povestiri, stivuite în teancuri sub pat, ca să nu le vadă mama. Căci, pentru mama Penelopei, viața nu e formată din cuvinte și vise, ci din cifre și socoteli.
Așa că mica noastră scriitoare trebuie să se supună zilnic unui program strict, planificat la minut. Sarcinile prescrise de mama ei, în ritm de tic-tac, o fac pe Penelope să simtă că timpul a luat-o razna. Singurul moment din zi în care își poate permite să nu facă nimic e atunci când merge în vizită la vecina ei, domnișoara Maddie. Acolo nu există niciun ceas, iar timpul pare o pagină albă care așteaptă să fie umplută după bunul plac. Numai că, de la atâta socoteală, Penelope și-a cam pierdut inspirația.
Magia începe atunci când mamei îi scapă planificarea unei zile, iar Penelope se trezește cu o „gaură în program”. Un lucru e sigur: dacă nu ai nimic de făcut, atunci orice e posibil! Așa se face că Penelope ajunge, din camera domnișoarei Maddie, drept pe Tărâmul Posibilității, în țara Timpului Zburător și a Fanteziilor.
V-ați întrebat vreodată cum ar arăta o fantezie dacă ar fi un lucru pe care îl poți atinge, sau dacă ar fi însuflețită? În Șirul pierdut al timpului, o vedem ca pe o făptură fantastică, un ghemotoc pufos și dolofan, care țopăie vesel prin aer. Fanteziile se hrănesc cu bucurii, cu clipe de răgaz, cu nimicuri încântătoare. Dar între timp lucrurile s-au schimbat.
Tărâmul Posibilității a fost distrus de teribilul Cronos, un domn cenușiu și deloc simpatic, care le-a interzis oamenilor să mai piardă vremea visând, călătorind hai-hui cu gândul sau fredonând vreun cântec. Stați fără griji. Există și personaje pozitive: Marea Zăbovitoare, un fel de zână a posibilităților, cărora se pricepe să le dea aripi; Mărar, un explorator care se dă în vânt după ciuperci; și Păstrătorul Timpului, un bătrânel înțelept, dar cam somnoros. Noii ei prieteni o vor ajuta pe Penelope să rupă vraja lui Cronos, să-și recupereze inspirația și dreptul de a pierde șirul timpului, dar mai ales, să descopere cât de prețioasă este.
Vă recomand să vă faceți rost de o pălărie numai bună de zăbovit, să vă lăsați deoparte ceasul și să plutiți nestingheriți printre paginile acestei cărți-fantezie. O găsiți în rafturile Bibliotecii Județene „Octavian Goga”, iar în avanpremiera deschiderii ediției din acest an a Concursului național de lectură „Bătălia Cărților”, categoria 11-13 ani, care va avea loc în această primăvară, vă invit cu drag să o descoperiți printre cele zece cărți incluse în concurs.
Diana Pop, Biblioteca Județeană ”Octavian Goga” Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.