Ce mai citim: Noutățile primăverii (”Un veac de singurătate” devine serial. Alina Nelega se întoarce la roman. Se traduce ”Freshwater”)
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 10 martie 2019, 06:00 / actualizat: 10 martie 2019, 7:49
Primăvara a început cu cel puțin trei vești bune pentru cititori.
Editura Vellant a anunțat că va publica foarte curând una dintre cele mai bune cărți pe care le-am citit anul trecut: ”Freshwater”, de Akwaeke Emezi. Autoarea este o tânără de numai 32 de ani care are un talent surprinzător pentru vârsta ei și o maturitate plină de forță ce te uimește datorită faptului că acest volum este roman de debut. Am spus autoare, dar este o convenție, căci Emezi nu se consideră nici bărbat în totalitate, nici complet femeie, ci este ceea ce în limbaj de specialitate se cheamă ”transsexualitate non-binară”. Este născută în Nigeria, iar acest element oarecum exotic își pune amprenta asupra structurii romanului, mai exact asupra personalității multiple și contradictorii care o definește pe eroina cărții.
De pe pagina de prezentare a editurii aflăm că ”Romanul lui Emezi, multipremiat și nominalizat, este construit în jurul personajului Ada și al ideii de identitate fracturată. Vocile diferite care vorbesc în interiorul aceleiași femei și preiau pe rând controlul asupra vieții sale sunt tot atâtea ipostaze ale ei, pe cât de diferite, pe atât de autentice: unele crude și senzuale, altele delicate și iubitoare, sau autodistructive și haotice.”
Abia aștept să văd în librării traducerea acestui text polifonic destul de dificil; este semnată de Cristian Fulaș. Pe lângă numeroasele premii câștigate anul trecut, ”Freshwater” este acum nominalizat la PEN/Hemingway Award pentru debut și la Women’s Prize for Fiction.
Tot la feminin este și următoarea recomandare. Alina Nelega este cunoscută mai ales ca autor dramatic. Piesele sale de teatru sînt jucate și premiate pe multe scene din România. Este profesor universitar și conduce masteratul de scriere dramatică al Universității de Arte din Tîrgu-Mureș. După teatru și carte pentru copii, Alina Nelega revine la roman și ne provoacă să ne amintim cum era să fii tânăr în anii 80. Nu este o reîntoarcere prea luminoasă în vremea comunismului, dar personajul principal, Cristina, are o anumită candoare și seninătate cu care te identifici dacă faci parte din acea generație. ”Ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat”, apărut la Polirom, este un necesar exercițiu de memorie, în care veți regăsi și atmosfera apăsătoare a vremurilor de atunci, dar și bancurile cu ”marele cârmaci” și mirosul inconfundabil al cafelei cu năut sau al șamponului unguresc de mere verzi.
Ne întîlnim cu Alina Nelega luni seara, în 11 martie, de la ora 18, când își lansează noul roman la librăria Book Corner din Cluj.
Ultima veste literară pe care am să v-o spun m-a umplut de bucurie. După ce credeam că nu voi vedea niciodată (și) pe ecran incredibil de frumoasa poveste din ”Un veac de singurătate”, zilele trecute a apărut știrea. Pe contul de facebook al scriitorului columbian Gabriel Garcia Marquez s-a anunțat că Netflix va face un serial după unul dintre cele mai bune romane din toate timpurile. Autorul nu a cedat niciodată drepturile de autor; el glumea spunând că un film după cartea lui e imposibil de făcut și ar trebui să dureze cel puțin 100 de ani. În plus, nu concepea să fie în altă limbă decât spaniola. Iată că la 5 ani de la dispariția sa, cei doi fii ai lui Marquez au bătut palma cu platforma de televiziune. Ei vor fi producători executivi, se va filma în Columbia, în spaniolă. Nu știu dacă va avea 100 de episoade sau 100 de sezoane, însă în mod sigur va fi un serial. Cititori și cinefili deopotrivă, așteptăm așadar ”Un veac de singurătate”.
Anca Mureșan Bota
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.