Ascultă Radio România Cluj Live

Meniuri sănătoase în Postul Paștelui

Meniuri sănătoase în Postul Paștelui

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 13 martie 2019, 11:07

Postul Paştelui, Postul dinaintea Învierii Domnului, a început, în acest an, luni, 11 martie şi va ţine până în data de 28 aprilie 2019.
Cel mai lung si mai aspru dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe, numit si Postul Mare, durează 40 de zile, la care se adaugă Săptămâna Patimilor.
Perioada postului este una deosebit de importantă pentru credincioși, care trebuie să se curețe atât sufletește, cât și trupește.
Credincioşii ţin post, în această perioadă. Fie că aleg să ţină postul negru, cel mai dificil, fie că aleg să ţină post normal, toţi se supun acestei orânduiri bisericeşti.
Şi totul, pentru a se spovedi şi împărtăşi de Paşte.

Adrian Lungu: Mai putem mânca o mâncare de post într-o lume în care produsele vegetale, obţinute din ingrediente artificiale, au umplut rafturile magazinelor?

Adrian Suci: Sigur că da. Cu vinete, cu oregano, busuioc şi un sos din pătrunjel cu usturoi putem să facem. Ideea e să dorim şi să ştim ce să alegem: o supă de leurdă, ori putem face un sos sau chiar sarmale. Îmi aduc aminte că bunica mea mă ducea aici, la marginea oraşului, după lobodă şi făcea sarmale. Acestea sunt foarte mici, dar ea avea răbdare să împăturească sarmale din frunze de lobodă.

Bucătarul şef Adrian Suci din Municipiul Zalău spune că există preparate de post de cea mai bună calitate, la îndemâna oricui; dar alegerea ne aparţine.

Cunoscutul maestru al bucătăriei sălăjene Mircea Groza a spus de nenumărate ori că trebuie să fim atenţi mai ales atunci când alegem să cumpărăm produse de post din magazine:

Mircea Groza: În momentul când guşti, îţi dai seama că nu e în regulă. Se face din ulei de palmier înlocuitorul pentru foarte multe lactate, am înţeles. Citeam că are un singur compus natural, care este apa. E greu să ne hrănim sănătos, dar eu zic că, dacă mergem în pieţe şi la producătorii cei mai apropiaţi, putem să găsim produse sănătoase. Ce să mai vorbim de avantajul leurdei sau al urzicilor? Apare măcrişul şi o plantă care e cam ignorată, hameiul. Frunzele şi mugurii de hamei în prima fază a creşterii lor sunt excepţionale pentru pregătirea unor mâncăruri scăzute, chiar şi de post.

Am lăsat discuţiile pentru a intra în piaţă, unde oferta de produse locale – mai ales de verdeţuri obţinute în solarii – este prezentă deja:

Salată verde, ceapă, cartofi, pătrunjel. Toate-s!

Am ajuns şi în bucătărie, pentru a vedea cu adevărat ce înseamnă un produs de post:

Piroştele cu păsat, mămăligă cu silvoiţă: este un produs de post, nu se foloseşte zahăr, fără conservanţi. Avem şi plăcinte, scoverzi şi prăjitură cu miere de prune, de care făcea bunica.

Am vrut să fac o surpriză. Am pus grăunţe la fiert, cum se făcea în satul meu. Iar în cuptor (că de acolo vine mirosul) am făcut mălai. Este un desert pentru zilele de post (desigur că nu săptămânal).

Protecţia consumatorilor îi îndeamnă pe cei care aleg pastele vegetale şi alte produse de post cumpărate din magazin să citească întotdeauna eticheta, pentru a se informa cât mai corect despre ce cumpără şi ce mănâncă.

 

Adrian Lungu / Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Lecții despre curaj și terapie prin artă
Reportaje miercuri, 2 aprilie 2025, 13:51

Lecții despre curaj și terapie prin artă

Organizația clujeană Create.Act.Enjoy crede în terapie prin artă și o practică de foarte multă vreme în spitale, centre pentru seniori,...

Lecții despre curaj și terapie prin artă
Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa
Reportaje marți, 1 aprilie 2025, 15:54

Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa

Ce simți când trebuie să răspunzi la o întrebare într-un vacarm total? Ce vezi când lumea pare haotică, rapidă, derutantă? Cum e să ți se...

Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa
„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia
Reportaje luni, 31 martie 2025, 09:56

„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia

Sunt sate în care nu a mai fost vreun botez de trei ani, ne-a spus Balázs Attila, preotul reformat din Săvădisla, întors recent din...

„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia
Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D
Reportaje marți, 25 martie 2025, 14:22

Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D

Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea, de la specializarea Măsurători Terestre și...

Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D
Reportaje duminică, 23 martie 2025, 00:00

Bogdan Ota: între trecut și viitor, între muzică și tehnologie

A absolvit Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi; dar, ca să confirme parcă ideea că nimeni nu poate fi profet în propria lui ţară, a...

Bogdan Ota: între trecut și viitor, între muzică și tehnologie
Reportaje sâmbătă, 22 martie 2025, 11:29

Spectacolul primăverii. Au început să înflorească magnoliile în Oradea

Natura oferă un spectacol de culoare şi frumuseţe, în aceste zile, în Oradea. Acesta prin intermediul magnoliilor din curtea Palatului Baroc,...

Spectacolul primăverii. Au început să înflorească magnoliile în Oradea
Reportaje vineri, 21 martie 2025, 13:57

Căci nu e om să nu fi scris o poezie | AUDIO

De Ziua Internațională a Poeziei, șapte asociații clujene au pus la cale o petrecere așa cum merită din plin poezia.   Întâlnirea...

Căci nu e om să nu fi scris o poezie | AUDIO
Reportaje marți, 18 martie 2025, 14:32

Mâncarea franciscanilor în farfuriile clujenilor

O părticică din cultura gastronomică a Ardealului de acum 300 de ani a fost încapsulată în volumul Mâncarea Franciscanilor. Este o versiune...

Mâncarea franciscanilor în farfuriile clujenilor