Cele mai ciudate credinţe despre corpul femeii
Articol editat de cristina.rusu, 14 martie 2019, 18:00 / actualizat: 15 martie 2019, 9:55
Femeile au străbătut o cale lungă şi anevoioasă pentru a-şi schimba imaginea şi rolul în societate. Cu siguranţă că încă există puncte unde această imagine nu este corectă, dar cel puţin nu ne mai aflăm în Evul Mediu, când femeia – şi mai ales corpul ei – era subiectul unui set impresionant de prejudecăţi.
Dacă tot ne aflăm în luna martie, când doamnele sunt celebrate în întreaga lume, haideţi să trecem în revistă cu ce concepţii neobişnuite au avut de-a face înaintaşele noastre de-a lungul secolelor:
1. Uterul rătăcitor
În Grecia Antică, oamenii credeau că atunci când o femeie se simte rău, uterul ei e de vină. Mai exact, se credea că uterul a plecat din abdomen şi acum rătăceşte, creând neplăceri în alte părţi ale corpului. Medicii epocii erau de părere că uterul poate fi convins să revină la locul lui prin arderea unor esenţe parfumate, unele plăcute, altele neplăcute, în funcţie de poziţia în care se credea că se regăseşte uterul.
2. Educaţia cauzează infertilitate
Multe din miturile care au înconjurat femeia de-a lungul vremii aveau la bază ideea că singura cale pentru o doamnă să rămână sănătoasă este să nu devină independentă. Odată cu dezvoltarea educaţiei formale în jurul Revoluţiei Industriale, au început să se lanseze numeroase idei legate de ce trebuie şi ce nu trebuie să înveţe o femeie.
Au apărut afirmaţii conform cărora sănătatea femeilor va fi afectată dacă acestea învaţă prea mult, dar bărbaţii îşi făceau griji şi că doamnele vor deveni mai puţin atractive dacă vor fi mai educate. Cea mai ciudată credinţă în acest sens este totuşi ideea că învăţătura le va împiedica pe femei să dezvolte organe reproducătoare viabile.
Profesorul Edward Clarke de la universitatea Harvard a publicat o carte în 1873 în care propunea teoria că organismul unei femei se poate descurca cu un număr limitat de sarcini solicitante în acelaşi timp; iar dacă o fată va petrece în adolescenţă prea mult timp studiind, aceasta va avea probleme de infertilitate mai târziu.
3. Menstruaţia e otravă
Miturile care atacau femeile aflate în perioada menstruaţiei au apărut încă din Antichitate. Vechiul Testament le interzicea femeilor care menstruau îndeplinirea anumitor sarcini, pentru că acestea erau considerate necurate. Pliniu cel Tânăr era de părere că o femeie aflată în perioada menstruaţiei poate distruge recolta şi poate face ca vinul să se acrească. Iar un manual de medicină din secolul al XIII-lea dezbătea că o femeie menstruând poate ucide cu privirea copilul aflat în leagăn.
4. Femeile sunt greşeli
Aristotel, unul dintre marii gânditori ai Antichităţii, era de părere că femeile sunt de fapt bărbaţi care au suferit o diformitate încă din uter. În concluzie, fiind doar erori de fabricaţie am putea spune, el credea că femeile sunt inferioare în toate privinţele, atât fizice cât şi mentale. Nu ştim ce credea marele gânditor că s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi avut loc deloc aceste greşeli în uter.
5. Fecioarele, sursă de tinereţe
Există o poveste în Vechiul Testament, în care regele David este prea bătrân pentru a se încălzi singur. Servitorii săi îi aduc aşadar o fecioară tânără alături de care să doarmă, care să-i redea tinereţea pierdută. Această practică era recomandată de către medici până în secolul al 17-lea şi al 18-lea.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.