Persoanele cu hainele murdare sau care au un limbaj necivilizat, ar putea fi amendate și date jos din autobuz
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 15 martie 2019, 06:00
Consiliul Local Cluj-Napoca urmează să analizeze mai multe modificări ce vor fi aduse regulamentului de conduită în mijloacele de transport în comun de pe raza municipiului.
Cele mai multe controverse au fost stârnite de prevederea care stipulează că persoanele cu hainele murdare, care miros urât sau care au un limbaj necivilizat, pot fi amendate și date jos din autobuz.
Atât în presă cât și pe rețelele de socializare, inițiativa a fost aprins dezbătută, mulți sugerând ironic că Primăria ar trebui să angajeze mirositori de profesie.
Subiectul a fost dezbătut cu ascultătorii inclusiv la Radio Cluj, în ediția de luni a emisiunii “O vorbă cu Dan Horea”.
“Cine-o făcut hotărârea sau legea asta? Mai întâi trebuia să ne explice cum se aplică. Trebuie să vină, să mă miroasă, pe unde miros eu mai urât.”
“Nu cred că se poate aplica. Să luăm un caz concret: controlorii-s doi și nespălații-s șase. Ce pot face doi controlori? Pe mijloacele de transport ar trebui să fie doi jandarmi, doi polițiști. Altfel n-am făcut nimic.”
“Eu cred că oamenii ăștia nu au ce lucra și își caută singuri de lucru.”
“Soluția este foarte simplă: autobuzele ar trebui dotate cu cabine de duș.”
“Cum să depistezi cine pute mai tare și cine miroase suportabil? Facem acuma ca și la acei degustători de vinuri? Îl miroase, ăsta miroase mai tare, ăla miroase mai puțin.”
“În spatele șoferului este un panou de sticlă. Să fie acolo un număr unic, pentru așa ceva. Trebuie găsită în primul rând instituția care să se ocupe.”
“Ar trebui inființate trei echipe, să zicem, care să fie prin tot Clujul. Și alea trebuie să aibă legătură cu un dispecerat. Și pot să vină și să oprească autobuzul chiar între stații.”
“Asta e civilizația umană, să o lase așa, să nu impună reguli, pentru că nu poți să te impui naturii.”
Prevederea legată de persoanele neîngrijite care miros urat nu e atât de complicată pe cât pare la prima vedere. Inclusiv regulamentul de taximetrie impune reguli asemănătoare șoferilor care duc pasageri și nimeni nu și-a mai pus atâtea probleme.
În realitate, prin modificările propuse, reprezentanților CTP li se dă mai degrabă dreptul să dea jos din mijloacele de transport acele persoane care, pe lângă că miros urât, au și hainele foarte neîngrijite și îi pot murdări atât pe ceilalți călători, cât și tapițeria de pe scaune. În aceste situații mai e prevăzută și o amendă cuprinsă între 100 și 200 de lei, însă această măsură nu va putea fi aplicată de fiecare dată. Marea majoritate a celor la care se referă modificarea nici măcar nu au un domiciliu stabil și, chiar dacă ar fi amendați, nu ar avea cu ce să-și plătească amenda.
Reprezentantul Primăriei, Oana Buzatu, asigură că măsură a fost gândită cu bună credință. Ea a precizat că cetățenii pot cere eliminarea acestei prevederi, dacă nu sunt deranjați de cei care urcă în autobuz nespălați și cu hainele murdare.
“Regulamentul aduce o serie de clarificări pe diverse chestiuni și problematici pe care angajații CTP le-au întâlnit în activitatea lor de zi cu zi. Toate aceste observații sunt supuse consultării publice. Așteptăm ca toți cei interesați să le analizeze și să reacționeze în măsura în care ei consideră că ele trebuie modificate, scoase sau suplimentate.” (Oana Buzatu)
Având în vedere că propunerile de modificare a Regulamentului de transport se află în dezbatere publică, cei interesați pot propune eliminarea sau suplimentarea unor prevederi, atât pe adresa de email a Primăriei cât si la ghișeele de pe strada Motilor sau la sediile din cartiere.
După expirarea perioadei în care regulamentul se dezbate cu cetățenii, documentul urmează să fie aprobat într-una din viitoarele ședințe ale Consiliului Local.
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.