Filmul de weekend: Nina Casian, poeta care credea în povești
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 16 martie 2019, 06:00 / actualizat: 16 martie 2019, 7:49
Să privești în urmă cu seninătate. Să nu cauți vinovați sau justificări. Să-ți lămurești în primul rând ție alegerile pe care le-ai făcut.
Să o faci cu autoironie și sinceritate, fără remușcări sau regrete. Să spui că toată viața ai crezut că binele învinge, la fel ca în povești. Și să-ți dai seama că ai fost o mare naivă.
Documentarul ”Distanța dintre mine și mine” realizat de Mona Nicoară și Dana Bunescu vorbește despre Nina Casian.
Născută în 1924 la Galați, poetă proletcultistă, autoare de cărți pentru copii, compozitoare și traducătoare, Nina Casian a fost numită de criticul Alex Ștefănescu ”cea mai atrăgătoare femeie urâtă din literatura română”.
Se înscrie în Partidul comunist încă de la 17 ani, în ilegalitate, statut ce i-a adus multe privilegii în anii 60 și 70. Din cauza firii independente și sincerității cu care-și spunea părerile, în anii 80 intră în conflict cu regimul Ceaușescu. Prietenia cu dizidentul Gheorghe Ursu și amenințarea iminentei arestări după moartea acestuia o determină pe Nina Casian să se stabilească în America, la New York, loc unde își petrece ultimii aproape 30 de ani.
Documentarul ”Distanța dintre mine și mine” a fost filmat în ultimele luni de viață ale poetei, în apartamentul său din America. Interviul este întrerupt de imagini de arhivă, filmări din anii 70 și 80 la TVR, apariții publice, lecturi din cărțile pentru copii, fotografii inedite, dar și pagini din dosarul său de la Securitate. Pentru că, în ciuda statutului privilegiat, de fostă ilegalistă, Nina Casian a făcut obiectul unui dosar de urmărire încă din anul 1973.
Ca un dialog în oglindă, între Nina de atunci și Nina de acum.
La filmările pentru documentar are aproape 90 de ani, sănătatea îi este în mod evident șubrezită, brătrânețea i-a accentuat trăsăturile aspre, țigara nu-i lipsește dintre degete și din când în când bea dintr-un pahar în care pare să fie whisky.
Te țin însă captiv în ecran privirea limpede, zâmbetul ironic, sinceritatea și memoria impecabilă.
Imaginile de arhivă arată o femeie elegantă, sigură pe sine, care polemizează, răspunde tăios la întrebări de reporter sau citește cu duioșie din cartea pentru copii ”Ninigra și Aligru”.
Spune că a crezut din tot sufletul în comunism și că s-a străduit ca prin poemele sale să slujească utopia.
”Am pierdut sânge etic? Nu, am pierdut sânge estetic, cu duiumul”, constată fără arămăciune poeta.
De altfel, asta te și vrăjește la Nina Casian. Nu se disculpă, nu caută justificări și vinovați. Nu încearcă să se pună într-o lumină favorabilă.
Și aduce mărturii valoroase dintr-o perioadă întunecată pe care ar trebui să o cunoaștem mai bine ca s-o putem privi cu seninătate și să ne vindecăm. De traume, de compromisuri, de complicități care domină comportamentul social și discursul public în ciuda faptului că au trecut deja 30 de ani de la căderea comunismului.
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.