Rata vaccinãrii în România rãmâne sub cea recomandatã de Organizația Mondialã a Sãnãtãții
Cei care nu se vaccineazã comit o eroare, considerã managerul Institutului Național de Boli Infecțioase ‘Matei Balș’, profesor doctor Adrian Streinu Cercel.
El a mai precizat că prin vaccin, oamenii se protejeazã de boli care pot deveni fatale.
Specialiștii spun cã rata vaccinãrii rãmâne sub cea recomandatã de Organizația Mondialã a Sãnãtãții cu toate că numãrul copiilor imunizați împotriva rujeolei a crescut în ultimii doi ani.
În oricare din situații, vaccinarea este esențialã, precizează directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, Adriana Pistol:
Rujeola a reînceput în anumite judeţe ale ţării şi avem informaţii preliminare că ar fi vorba de un alt genotip viral. Vom mai face texte, ca să confirmăm dacă acest nou val este datorat unui alt genotip viral. Acest lucru înseamnă că atunci când acoperirea vaccinală nu este suficientă ca să controlezi un fenomen, eşti expus la virusuri care vin când din vest, cum a fost primul genotip viral, când din est, cum este acest nou genotip viral. Creşterea acoperirii vaccinale este esenţială. Nu mai contează, în aceeaşi măsură, ce genotipuri circulă în jurul nostru, dacă noi reuşim să ne protejăm populaţia.
Și președintele Societãții Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a precizat cã vaccinul antirujeolic asigurã protecție fațã de toate tipurile de virusuri care provoacã aceastã boalã, iar imunitatea este pe viațã. De la începutul epidemiei de rujeolã, care a debutat la sfârșitul anului 2016, s-au înregistrat peste 16.000 de cazuri de îmbolnãviri și 62-ã de decese.
Articol editat de Camelia Velțan, 17 martie 2019, 11:26