Războiul brânzei cu ”mucegai” din Franța izbucnește din nou
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 17 martie 2019, 12:00 / actualizat: 17 martie 2019, 13:40
Războiul Camembert-ului din Franţa a izbucnit din nou, protestatarii acuzând propunerile de modificare a regulilor de etichetare. Activiştii spun că măsurile care permit folosirea prestigiosului apelativ „cu origine protejată” de către fabricanţii industriali de Camembert reprezintă un atac la adresa moştenirii culturale şi gastronomice a ţării.
Ei au protestat în faţa Adunării Naţionale şi au pus bucăţi de brânză în cutiile poştale ale parlamentarilor francezi.
Sortimentul de brânză cu origine protejată, Camembert de Normandie, este produs printr-un proces specific cu ingrediente precise, inclusiv lapte nepasteurizat, din care jumătate trebuie să provină de la vaci de Normandia crescute într-o zonă definită din această regiune franceză. Anual se produc numai 5.000 de tone de Camembert de Normandie cu origine protejată. Dar protestatarii spun că acest sortiment tradiţional de Camembert este pe cale să fie înghiţit de varietatea concurentă ‘Camembert made in Normandy’ care din 2021 va avea dreptul de a folosi apelativul ‘de origine protejată’. Această varietate este produsă din lapte pasteurizat de la orice vacă, provenită din orice loc. Din acest tip de Camembert se fabrică anual aproximativ 60.000 de tone şi cel mai probabil din aceasta veţi putea găsi la supermarket.
Războiul brânzei a început cu 21 de ani în urmă, când Normandy Camembert produsă din lapte nepasteurizat a obţinut denumirea ‘de origine protejată’ recunoscută la nivelul UE.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.