Ce se întâmplă cu clădirile ridicate ilegal în comuna Florești?
Nu se întâmplă nimic! Sunt construite, există, Floreștiul crește, motiv pentru care orice strâmbă, pe care unii și alții au încercat să ne-o pună, n-a făcut altceva decât să ne ambiționeze. (primarul comunei Florești, Horia Șulea)
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 18 martie 2019, 13:45
Procesul pierdut la Curtea de Apel nu influențează dezvoltarea urbanistică a Florestiului, este de părere primarul comunei, Horia Șulea. Dealtfel, în această situație se află peste o treime din administrațiile locale din țară și tocmai de aceea, în iunie 2018, Guvernul a emis o ordonanță care dă dreptul primăriilor să-și prelungească PUG-urile care au expirat.
Pe acest act se bazează și primarul Horia Șulea, când spune că în Florești vor fi emise în continuare autorizații de construcție:
La un moment dat, Inspectoratul de Stat în Construcții a demarat o procedură în instanță de suspendare a emiterii autorizațiilor de construcție pe raza comunei Florești, având în vedere faptul că, în opinia lui, nu aveam Plan Urbanistic General valabil. Între timp, s-a modificat legea, s-au prelungit termenele de aprobare a noilor Planuri Urbanistice Generale, lege în care ne încadrăm și noi. Ulterior prelungirii termenelor s-a ajuns la Curtea de Apel. Noi nu ne-am mai aparat, având în vedere că aveam legea modificată. Și s-a ajuns în situația în care Curtea de Apel a dat o hotărâre. (Horia Șulea)
O situație delicată este în cazul autorizațiilor și certificatelor emise între expirarea PUG-ului și apariția ordonanței de guvern care permite prelungirea lui. Tocmai aceste dosare sunt considerate de Curtea de Apel Cluj în afara legii. Juriștii Consiliului Local Florești urmează să stabilească modalitatea prin care respectivele acte pot fi armonizate cu legea și deciziile instanței.
Cel puțin teoretic, există inclusiv posibilitatea ca, odată cu constatarea nulității autorizațiilor, proprietarii să ajungă în situația de a fi obligați să-și demoleze construcțiile. Primarul Horia Șulea, însă, exclude categoric această variantă.
Nici vorbă de așa ceva! Nici vorbă de așa ceva, pentru că am respectat întru totul legea și legalitatea. (Horia Șulea)
Printre actele pe care instanța le consideră în afara legii se află și Certificatul de Urbanism pentru construcția Spitalului Regional de Urgență.
În baza acestui document, Primăria Florești a obținut mai multe avize necesare finalizării studiului de fezabilitate pe care Guvernul trebuie să îl elaboreze și să îl trimită la Comisia Europeană.
Horia Șulea nu spune însă că proiectul nu va fi blocat, iar primăria Florești își va respecta angajamentele luate prin protocolul încheiat cu Ministerul Sănătății și cu Consiliul Județean Cluj:
Nu este pus în pericol absolut nimic din protocolul pe care îl avem semnat cu Ministerul Sănătății în vederea demarării lucrărilor pentru Spitalul Regional de Urgență. Suntem în grafic cu tot ceea ce ne-am asumat prin acest protocol. Este vorba de obținerea avizelor. Noi, conform înțelegerii cu cei de la Ministerul Sănătății, spre sfârșitul lunii vom pune la dispoziție absolut toate avizele. Din punctul nostru de vedere, nicio piedică în realizarea Spitalului Regional de Urgență. (Horia Șulea)
Pentru a lămuri pe deplin situația clădirilor din Florești, ridicate în baza unor autorizații de construcție emise între ianuarie 2017 și iunie 2018, am solicitat și punctul de vedere al Inspectoratului în Construcții.
Reprezentanții instituției au precizat că situația din comuna Florești este mai complexă și au nevoie de timp pentru a stabili ce se va face în acest caz. Vă vom prezenta poziția Inspectoratul în Construcții de îndată ce acesta își va anunța punctul de vedere.
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.