Incluziv: Tineri cu şi fără dizabilităţi învaţă despre radio, într-un program finanţat de UE (AUDIO)
Articol editat de cristina.rusu, 19 martie 2019, 13:16 / actualizat: 22 martie 2019, 16:39
Asociaţia Babylon Travel, a demarat un nou proiect dedicat liceenilor cu dizabilităţi din Cluj-Napoca.
InRadio este un program de educaţie nonformală, cu participare din 5 ţări, prin care tinerii vor învăţa cum să realizeze emisiuni sau ştiri
şi cum să-şi creeze propriul lor post de radio online.
Proiectul presupune înfiinţarea, a unui micro-studio de radio online în cadrul Liceului Special pentru Deficienţi de Vedere din Cluj-Napoca. Echipa va consta din elevi cu şi fără dizabilităţi de la mai multe licee clujene.
Radio Cluj este principalul susținător al activităților de deprindere a practicilor de radio.
Gabriel Nagy, preşedintele asociaţiei Babylon Travel:
InRadio este abrevierea de la Inclusive Internet Radio, care este un proiect finanţat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus Plus Tineret. Scopul principal este să folosim acest element destul de nou pe piaţă pentru condiţiile din România – şi anume online radio -, pentru incluziunea socială a tinerilor cu dizabilităţi în general şi cu dizabilităţi de vedere în special.
O altă componentă a proiectului o reprezintă schimbul de tineri, care a avut loc zilele acestea. 40 de participanţi din 4 ţări europene au venit la Cluj pentru a deprinde cum să-şi realizeze propriile lor programe de radio:
Mă numesc Ovidijus, sunt din Lituania. În cadrul acestui proiect am învăţat multe lucruri legate de partea tehnică a realizării unui program radio, dar şi cum să-mi îmbunătăţesc intonaţia cu ajutorul căştilor sau cum să vorbesc la microfon.
Mă numesc Sonia, sunt din Italia. Îmi place foarte mult genul acesta de proiecte. Am participat pentru prima oară la un program Erasmus Plus pe când aveam 16 ani şi a fost o experienţă extraordinară. Îmi place mult să călătoresc şi îmi place România: oamenii, mâncarea de aici, tradiţiile româneşti; practic tot ce ţine de România.
Mă numesc Luis, sunt din Portugalia. Printre altele în acest proiect am învăţat şi un pic de lituaniană, cu noii mei prieteni de acolo.
Sunt Rafal, din Polonia. Proiectul a reprezentat pentru mine o ocazie de a acumula tot felul de experienţe interesante. Munca la radio m-a învăţat cum să planific o activitate, dar şi cum să negociez cu ceilalţi, în aşa fel încât totul să fie gata la timp şi să iasă bine.
Coordonatorul echipei tehnice a fost Vincenzo Jannone; originar din Modica, Italia, el i-a ajutat pe tinerii participanţi să-şi transmită pe internet prima lor emisiune de radio:
Acest gen de proiect nu este o sinecură, presupune multă muncă. A fost o provocare atât pentru mine, cât şi pentru organizaţia gazdă. În rest, e îmbucurător când vezi cum oamenii capătă în fiecare zi tot mai multă încredere în ei înşişi.
Iniţiatorii speră ca echipa locală să continue munca în cadrul studioului proaspăt înfiinţat cel puţin 6 luni de la încheierea proiectului.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.