Primăvara astronomică
Articol editat de Andreea Leonid, 20 martie 2019, 14:12 / actualizat: 21 martie 2019, 8:12
Astăzi este echinocțiul de primăvară, ziua fiind egală cu noaptea.
Liviu Mircea de la Observatorul Astronomic din Cluj a precizat, miercuri, 20 martie, în direct la Radio Cluj, că echinocțiul reprezintă debutul primăverii astronomice:
Acest moment se va consuma în jurul orei 23.58 de minute, ora noastră. Este materializat prin poziția soarelui deasupra ecuatorului ceresc. Cu alte cuvinte, în jurul acestui moment, soarele acolo unde este deasupra orizontului este perpendicular deasupra orizontului locurilor de pe ecuatorul terestru.
Astronomul Liviu Mircea a mai precizat că în această primăvară pe cer se va putea observa o succesiune de 4 luni pline, în doar cele 3 luni calendaristice. Joi, 21 martie va fi prima dintre ele:
Mâine va fi prima lună plină din sezonul de primăvară și este o superlună, adică ce înseamnă aceasta, dacă la momentul de lună plină, luna este și la distanță minimă de pământ, atunci avem fenomenul de superlună. Cu alte cuvinte, mâine cred că se va deschide cerul puțin și luna o vom putea vedea la orizont, mult mai mare decât alte luni pline.
Celelalte luni pline ale acestei primăveri vor fi în 19 aprilie, 18 mai și 17 iunie.
Cea de-a treia lună plină, din 18 mai, se numește Luna Albastră, dar nu are nicio legătură cu culoarea ei, a mai precizat astronomul Liviu Mircea.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.