Vagonul deportării. Peste 18.000 de evrei sătmăreni, în lagărele morții
Articol editat de , 29 martie 2019, 14:06
În intervalul 1-7 aprilie, în Gara din Satu Mare va fi expus spre vizitare, Vagonul deportării. Inițiativa aparține Fundației Marșul Vieții din Budapesta, iar co-organizatoare este Comunitatea Evreilor din Satu Mare.
Este vorba despre unul dintre vagoanele cu care, la sfârșitul lunii mai, respectiv începutul lunii iunie 1944, peste 18.000 de evrei au fost duși din Gara din Satu Mare către lagărele morții din Birchenau și Auschvitz. Adrian Beșa, președintele Comunității Evreilor din Satu Mare:
În total, 18.863 de evrei au fost deportați din Satu Mare, pe drumul fără întoarcere către lagărele morții din Bichenau și Auschvitz..Evreii au fost urcați în 10-15 vagoane, iar în fiecare vagon au fost înghesuiți până la 3.000 de persoane, mame, tați, copii. (Adrian Beșa)
Vagonul deportării va putea fi vizitat până în 7 aprilie. Adrian Beșa spune că expunerea vagonului în Gara din Satu Mare reprezintă un apel pentru neuitarea tragediei din 1944, când au fost deportați evreii din Transilvania de Nord:
Dorim ca acest eveniment, deportarea evreilor, să nu fie uitat! Stabiliți legal în Satu Mare în anul 1842, evreii au fost foarte importanți pentru dezvoltarea județului. Ei s-au ocupat de comerț și industrie, dar au fost reprezentativi și pentru dezvoltarea culturii. (Adrian Beșa)
Doar aproximativ 700 de evrei din Satu Mare au supraviețuit după deportarea în lagărele morții. Dintre aceștia, doar doi mai sunt în viață în prezent.
Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.