Laboratoare cu fonduri epuizate, laboratoare neacreditate
Articol editat de , 2 aprilie 2019, 15:48
Pentru a acoperi cât mai multe solicitări, bugetul alocat de Casa de Sănătate laboratoarelor de analize medicale din Satu Mare a crescut în fiecare an.
Cu toate acestea, laboratoarele pentru analize medicale rămân fără fonduri în ultima săptămână a lunii, în timp ce toate laboratoarele din spitale funcționează în continuare fără acreditare.
Un număr de 15 laboratoare pentru analize medicale din Satu Mare se află în relații contractuale cu CAS, iar fondurile alocate depind de punctajul obținut pentru performanța echipamentelor folosite și calitatea serviciilor. În schimb, toate laboratoarele din structura spitalelor din județ funcționează în continuare fără acreditare din partea RENAR – Asociația de Acreditare din România, motiv pentru care nu se află în relații contractuale cu Casa de Sănătate, precizează președinta Georgeta Pop:
Toate laboratoarele care funcționează în structura spitalelor din județ, sunt în continuare fără acreditare! Putem lua în calcul că nu au putut să asigure taxa de acreditare RENAR, dar cel mai grav este că pentru acordarea acestei acreditări, trebuie îndeplinite anumite condiții privind performanța echipamentelor folosite. Când a fost introdus acest criteriu de acreditare – pentru a se putea încheia contract cu CJAS – toate echipamentele și aparatura erau sub grila de punctaj admisă. (Georgeta Pop)
Pe de altă parte, începând cu 2014, bugetul alocat laboratoarelor pentru analize medicale din Satu Mare a crescut anual cu până la 25 de procente.
Cu toate acestea fondurile se epuizează în ultima săptămână a fiecărei luni, afirmă Georgeta Pop:
În ultimii cinci ani, laboratoarele de analize medicale din Satu Mare au primit alocări bugetare în creștere cu până la 25%. Dacă în 2014 au fost alocați peste 5,5 milioane de lei, pentru 2019 am solicitat 10,2 milioane lei, în condițiile în care am încheiat anul 2018 cu 8,7 milioane de lei. (Georgeta Pop)
O soluție pentru degrevarea bugetului alocat laboratoarelor ar fi transferarea monitorizării bolnavilor cronici, de la ambulatoriu la spitalizare de zi. Însă, acest lucru ar presupune majorarea de către spitale a tarifelor aplicate pentru ziua de spitalizare:
Transferarea monitorizării bolnavilor cronici din ambulatoriu la spitalizare de zi, ar putea degreva bugetul alocat laboratoarelor cu până la 20 de procente. Însă, pentru a se face acest lucru, spitalele ar trebui să majoreze tarifele pentru ziua de spitalizare, ceea ce ar putea determina spitalele să nu încheie contracte cu CJAS. (Georgeta Pop)
În urma analizării programării tuturor biletelor de trimitere către laboratoare, prin intermediul unei aplicații a CJAS, rezultă că majoritatea laboratoarelor din Satu Mare își epuizează fondurile alocate după trei zile, altele la jumătatea lunii, iar în ultima săptămână a lunii toate laboratoarele rămân fără fonduri.
Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.