Ascultă Radio România Cluj Live

Nouă lucruri mai puțin cunoscute despre cafeaua turcească

Nouă lucruri mai puțin cunoscute despre cafeaua turcească

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 2 aprilie 2019, 12:00 / actualizat: 2 aprilie 2019, 16:24

Datând din secolul al XV-lea, cafeaua turcească este mai mult decât o ceașcă cu băutură pentru turci. Este un simbol al prieteniei, un instrument pentru a ghici viitorul și un pretext pentru povești. „O ceașcă de cafea nu se uită timp de patruzeci de ani”, spune un vechi proverb turcesc.

– Cafeaua turcească nu este de fapt turcească: a fost descoperită pentru prima dată în regiunea Kaffa din Etiopia și apoi dusă în Yemen în secolul al XV-lea. Din Yemen, cafeaua a ajuns la Istanbul și apoi s-a extins în Europa. Este sigur să spunem că europenii au învățat secretele cafelei de la otomani. În plus, primul magazin de cafea care a fost înregistrat în istoria mondială a fost deschis în cartierul Tahtakale din Istanbul.

– Cum se prepară: Ca să faci cafea turcească, ai nevoie de boabe de cafea fin măcinată, de apă rece, zahăr după preferință și un ibric special de cafea, numit „cezve”. Cezve este un vas cu mâner lung, din alamă sau cupru, utilizat doar pentru a prepara cafea turcească. Cafeaua este fiartă încet pentru a genera o cantitate generoasă de caimac. Această metodă de preparare a fost descoperită în perioada otomană, dând specificitate cafelei pentru aceste ținuturi.

– Caimacul este vital: tradițional, cafeaua fără caimac nu este agreată. Este obișnuit să auzi un client care solicită un strat gros de caimac când comandă cafea turcească. Mai important, caimacul ajută cafeaua să rămână caldă pentru o perioadă lungă de timp.

– Un pahar cu apă este servit alături de cafea din mai multe motive: În primul rând, din ospitalitate. Este un bun motiv să observi ce bea prima dată musafirul și să înțelegi dacă îi este foame sau nu. Dacă bea apă înaintea cafelei, înseamnă că oaspetele este înfometat și gazda pregătește masa. În al doilea rând, apa este folosită pentru a curăța cerul gurii înainte și după ce se bea cafea. În al treilea rând, în timpul perioadei otomane, apa era folosită pentru a afla dacă exista otravă în cafeaua servită sultanului. Sultanul trebuia să testeze singur cafeaua, aruncând puțină apă în cafea. În cazul în care cafeaua făcea bule în urma contactului cu apă, atunci aceasta însemna că este otrăvitoare.

– Cafeaua este folosită și pentru ghicit. După consumarea cafelei, cana este acoperită cu o farfurie. Apoi este întoarsă cana și sunt interpretate formele de zaț rămase. În Turcia, există aplicații pentru telefoanele mobile în care poți încărca fotografia zațului și imaginea este interpretată.

– Cafea sărată pentru mire: Cafeaua se află în centrul unei alte tradiții turcești, când mirele, care vine cu familia la pețit, cere mâna fetei și primește cafea cu sare. În urmă cu zeci de ani, tradiția spunea că dacă fată nu vrea să se căsătorească cu băiatul, va pune multă sare în cafeaua lui, indicând că refuză oferta. Dar, de-a lungul anilor, de când căsătoriile aranjate au scăzut în număr, tradiția s-a schimbat iar acum este necesar ca mirele să bea cafea sărată în timpul ceremoniei.

– Servită cu deliciosul rahat turcesc, așa-numitul „lokum”: O altă tradiție veche, pentru a afla dacă oaspetele este mulțumit, este servirea cafelei cu lokum. Dacă oaspetele este mulțumit de gazdă, el mănâncă desertul. Deși această tradiție a dispărut, în prezent, cafeaua turcească poate fi servită și cu alte dulciuri decât lokum, cum ar fi ciocolata.

– Este un antioxidant excelent: cafeaua turcească are multe beneficii pentru sănătate. Echilibrează nivelul colesterolului din sânge, reduce riscul de cancer și acționează ca un analgezic pentru durerile de cap.

– Este protejată de UNESCO: prin tehnicile unice de preparare, cafeaua tradițională turcească a fost înscrisă în lista Patrimoniului cultural universal UNESCO în 2013.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Alimente care scad tensiunea arterială
Diverse marți, 19 noiembrie 2024, 12:00

Alimente care scad tensiunea arterială

Pentru a evita hipertensiunea arterială, trebuie să consumăm alimente cu conţinut scăzut de sare. Nutriţioniştii avertizează că această...

Alimente care scad tensiunea arterială
Incredibila poveste a lui Andrei
Diverse marți, 19 noiembrie 2024, 00:00

Incredibila poveste a lui Andrei

Andrei, un român în vârstă de 36 de ani, care deține o pescărie renumită în Roma, capitala Italiei, a ajuns în atenția presei locale după...

Incredibila poveste a lui Andrei
Recomandări pentru o piele sănătoasă şi hidratată în sezonul rece
Diverse luni, 18 noiembrie 2024, 12:00

Recomandări pentru o piele sănătoasă şi hidratată în sezonul rece

În lunile reci, pielea noastră este expusă provocărilor, din cauza temperaturilor scăzute, vântului şi aerului uscat. Pentru a păstra pielea...

Recomandări pentru o piele sănătoasă şi hidratată în sezonul rece
Aeronavă lovită de un glonț, în timp ce se pregătea să decoleze
Diverse luni, 18 noiembrie 2024, 11:36

Aeronavă lovită de un glonț, în timp ce se pregătea să decoleze

O aeronavă a companiei Southwest Airlines care se pregătea de decolare de pe aeroportul Dallas Love Field a fost lovită de un glonț, incident în...

Aeronavă lovită de un glonț, în timp ce se pregătea să decoleze
Diverse luni, 18 noiembrie 2024, 00:00

1.700 de piese din ceramică chinezească vor fi donate unui muzeu

British Museum a anunţat că va primi 1.700 de piese din ceramică chinezească renumite pe plan internaţional, în valoare de circa 1 miliard de...

1.700 de piese din ceramică chinezească vor fi donate unui muzeu
Diverse duminică, 17 noiembrie 2024, 18:00

Descoperire excepțională: cameră funerară celtică de 2.600 de ani

O descoperire arheologică recentă din Germania a entuziasmat cercetătorii din întreaga lume: o cameră funerară celtică perfect conservată,...

Descoperire excepțională: cameră funerară celtică de 2.600 de ani
Diverse duminică, 17 noiembrie 2024, 12:00

Ne culcăm târziu, îmbătrânim mai repede!

Multe persoane obișnuiesc să se culce noaptea târziu, de obicei, la ora 24:00 noaptea, sau chiar 1:00 dimineața, ori mai târziu.   La ce...

Ne culcăm târziu, îmbătrânim mai repede!
Diverse duminică, 17 noiembrie 2024, 10:29

Povestea ananasului – obiect de lux, închiriat cu ora pentru petreceri

Ananasul este astăzi un fruct devenit banal, prezent în toate colţurile lumii, dar între secolele 16 şi 18 avea o valoare comercială atât de...

Povestea ananasului – obiect de lux, închiriat cu ora pentru petreceri