Ascultă Radio România Cluj Live

Nouă lucruri mai puțin cunoscute despre cafeaua turcească

Nouă lucruri mai puțin cunoscute despre cafeaua turcească

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 2 aprilie 2019, 12:00 / actualizat: 2 aprilie 2019, 16:24

Datând din secolul al XV-lea, cafeaua turcească este mai mult decât o ceașcă cu băutură pentru turci. Este un simbol al prieteniei, un instrument pentru a ghici viitorul și un pretext pentru povești. „O ceașcă de cafea nu se uită timp de patruzeci de ani”, spune un vechi proverb turcesc.

– Cafeaua turcească nu este de fapt turcească: a fost descoperită pentru prima dată în regiunea Kaffa din Etiopia și apoi dusă în Yemen în secolul al XV-lea. Din Yemen, cafeaua a ajuns la Istanbul și apoi s-a extins în Europa. Este sigur să spunem că europenii au învățat secretele cafelei de la otomani. În plus, primul magazin de cafea care a fost înregistrat în istoria mondială a fost deschis în cartierul Tahtakale din Istanbul.

– Cum se prepară: Ca să faci cafea turcească, ai nevoie de boabe de cafea fin măcinată, de apă rece, zahăr după preferință și un ibric special de cafea, numit „cezve”. Cezve este un vas cu mâner lung, din alamă sau cupru, utilizat doar pentru a prepara cafea turcească. Cafeaua este fiartă încet pentru a genera o cantitate generoasă de caimac. Această metodă de preparare a fost descoperită în perioada otomană, dând specificitate cafelei pentru aceste ținuturi.

– Caimacul este vital: tradițional, cafeaua fără caimac nu este agreată. Este obișnuit să auzi un client care solicită un strat gros de caimac când comandă cafea turcească. Mai important, caimacul ajută cafeaua să rămână caldă pentru o perioadă lungă de timp.

– Un pahar cu apă este servit alături de cafea din mai multe motive: În primul rând, din ospitalitate. Este un bun motiv să observi ce bea prima dată musafirul și să înțelegi dacă îi este foame sau nu. Dacă bea apă înaintea cafelei, înseamnă că oaspetele este înfometat și gazda pregătește masa. În al doilea rând, apa este folosită pentru a curăța cerul gurii înainte și după ce se bea cafea. În al treilea rând, în timpul perioadei otomane, apa era folosită pentru a afla dacă exista otravă în cafeaua servită sultanului. Sultanul trebuia să testeze singur cafeaua, aruncând puțină apă în cafea. În cazul în care cafeaua făcea bule în urma contactului cu apă, atunci aceasta însemna că este otrăvitoare.

– Cafeaua este folosită și pentru ghicit. După consumarea cafelei, cana este acoperită cu o farfurie. Apoi este întoarsă cana și sunt interpretate formele de zaț rămase. În Turcia, există aplicații pentru telefoanele mobile în care poți încărca fotografia zațului și imaginea este interpretată.

– Cafea sărată pentru mire: Cafeaua se află în centrul unei alte tradiții turcești, când mirele, care vine cu familia la pețit, cere mâna fetei și primește cafea cu sare. În urmă cu zeci de ani, tradiția spunea că dacă fată nu vrea să se căsătorească cu băiatul, va pune multă sare în cafeaua lui, indicând că refuză oferta. Dar, de-a lungul anilor, de când căsătoriile aranjate au scăzut în număr, tradiția s-a schimbat iar acum este necesar ca mirele să bea cafea sărată în timpul ceremoniei.

– Servită cu deliciosul rahat turcesc, așa-numitul „lokum”: O altă tradiție veche, pentru a afla dacă oaspetele este mulțumit, este servirea cafelei cu lokum. Dacă oaspetele este mulțumit de gazdă, el mănâncă desertul. Deși această tradiție a dispărut, în prezent, cafeaua turcească poate fi servită și cu alte dulciuri decât lokum, cum ar fi ciocolata.

– Este un antioxidant excelent: cafeaua turcească are multe beneficii pentru sănătate. Echilibrează nivelul colesterolului din sânge, reduce riscul de cancer și acționează ca un analgezic pentru durerile de cap.

– Este protejată de UNESCO: prin tehnicile unice de preparare, cafeaua tradițională turcească a fost înscrisă în lista Patrimoniului cultural universal UNESCO în 2013.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Cel mai mare tort cu căpșuni din lume
Diverse joi, 24 aprilie 2025, 15:29

Cel mai mare tort cu căpșuni din lume

O patiserie de lângă Paris a recâștigat miercuri, 23 aprilie, recordul Guinness World Records pentru cel mai mare tort cu căpșuni din lume....

Cel mai mare tort cu căpșuni din lume
Alimente pentru purificarea sângelui
Diverse joi, 24 aprilie 2025, 12:00

Alimente pentru purificarea sângelui

Un stil de viaţă nesănătos şi mediul dăunător provoacă acumularea în sânge a multor substanţe străine precum toxine, microbi şi metale...

Alimente pentru purificarea sângelui
Concert unic la Londra – Aceeași partitură cântată de 840 de ori de un pianist!
Diverse joi, 24 aprilie 2025, 00:00

Concert unic la Londra – Aceeași partitură cântată de 840 de ori de un pianist!

Pianistul Igor Levit va susține joi și vineri, 24-25 aprilie, un concert unic la Londra, programat să dureze mai mult de 16 ore, cântând solo-ul...

Concert unic la Londra – Aceeași partitură cântată de 840 de ori de un pianist!
Consumul a șase ouă pe săptămână reduce riscul de deces
Diverse miercuri, 23 aprilie 2025, 12:00

Consumul a șase ouă pe săptămână reduce riscul de deces

Pentru a reduce riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare, este suficient să consumăm între unu şi şase ouă pe săptămână, susţin...

Consumul a șase ouă pe săptămână reduce riscul de deces
Diverse marți, 22 aprilie 2025, 12:00

Pudra de roșcove în locul altor îndulcitori naturali?

Alternativele sănătoase și naturale sunt tot mai căutate, iar pudra de roșcove se remarcă prin multiplele sale beneficii și versatilitate....

Pudra de roșcove în locul altor îndulcitori naturali?
Diverse marți, 22 aprilie 2025, 00:00

Câinii fără stăpân îi vor ajuta pe deţinuţi

Câinii fără stăpân din adăposturi vor fi mutați temporar în centre de detenţie, unde vor fi îngrijiți de deţinuţi.   Sub...

Câinii fără stăpân îi vor ajuta pe deţinuţi
Diverse luni, 21 aprilie 2025, 12:00

Metabolismul este afectat dacă nu luăm micul dejun

O alimentaţie sănătoasă este esențială pentru menţinerea unei stări de sănătate bune. Totuşi, la fel de important este şi momentul în...

Metabolismul este afectat dacă nu luăm micul dejun
Diverse luni, 21 aprilie 2025, 11:30

S-a descoperit o nouă culoare „olo”

O echipă de oameni de știință susțin că au descoperit o nouă culoare, dar aceasta ar fi fost observată doar de cinci persoane și nu poate fi...

S-a descoperit o nouă culoare „olo”