Ascultă Radio România Cluj Live

Primul fast-food din lume a fost descoperit în ruinele orașului antic Pompei

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 5 aprilie 2019, 12:00 / actualizat: 5 aprilie 2019, 14:28

Săpăturile de la Pompei au scos la lumină o mărturie a vieții de zi cu zi din orașul antic, mai exact un termo-polis (primul fast-food din lume – mâncarea fierbinte preparată în fața clientului putea fi achiziționată direct de la cazan), recent descoperit de săpăturile Regio V la răscrucea dintre aleea Nunţii de Argint și Aleea Balcoanelor (vicolo dei Balconi).

Partea comercială a localului este excavată parțial, fiind situată de-a lungul unuia dintre fronturile de excavare pentru siguranța și consolidarea Marelui Proiect Pompei. Decoraţiunile de pe tejghea reprezintă pe de-o parte o frumoasă imagine a unei nereide călare într-un mediu marin, de celalată parte fiind ilustrată activitatea desfăşurată în magazin.
Termo-polisul, locul în care se serveau băuturi și mâncăruri fierbinți, aşa cum indică denumirea de origine greacă, păstrate în vase de mari dimensiuni (dolia), încorporate în tejghea, era un loc des întâlnit în lumea romană, unde se obișnuia să se consume prandium-ul (masa) în afara casei. Numai la Pompei sunt circa optzeci.

Cu toate că acest tip de structuri sunt bine cunoscute la Pompei – spune directorul interimar, Alfonsina Russo – reînnoirea descoperirii lor, împreună cu obiectele care însoțeau activitatea comercială și deci viața de zi cu zi, continuă să transmită emoții intense care ne duc înapoi în acele momente tragice ale erupției.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Diverse luni, 6 octombrie 2025, 12:00

Descoperire promițătoare: guava și cancerul de ficat

O moleculă extrasă din fructul tropical guava ar putea ajuta în lupta împotriva cancerului hepatic.   Oamenii de ştiinţă au reuşit deja...

Descoperire promițătoare: guava și cancerul de ficat
Diverse luni, 6 octombrie 2025, 00:00

Cum favorizează alcoolul apariția cancerului

Alcoolul contribuie la dezvoltarea cancerului prin mai multe mecanisme.   Etilul din băuturi poate afecta metilarea ADN-ului, proces care...

Cum favorizează alcoolul apariția cancerului
Diverse duminică, 5 octombrie 2025, 12:00

Produsele proteice – trend sau necesitate reală?

Produsele îmbogăţite cu proteine sunt tot mai populare, dar nu înseamnă automat că sunt mai sănătoase.   Proteinele sunt esenţiale...

Produsele proteice – trend sau necesitate reală?
Diverse duminică, 5 octombrie 2025, 00:00

Secretul unei vieți de 117 ani

Când a murit, anul trecut la 117 ani în Spania, Maria Branyas era cea mai vârstnică persoană din lume. O analiză a genomului său a sugerat că...

Secretul unei vieți de 117 ani
Diverse duminică, 5 octombrie 2025, 00:00

Ai băut bere? Țânțarii vin după tine

Un studiu realizat în Ţările de Jos „Mosquito Magnet”, a arătat că țânțarii sunt mai interesați de cei care au băut bere,...

Ai băut bere? Țânțarii vin după tine
Diverse sâmbătă, 4 octombrie 2025, 12:00

Ouăle – aliatul ideal în dietele de slăbit

Ouăle furnizează 6% din doza zilnică de vitamina D, 20% din vitamina B12 şi o cantitate considerabilă de fier.   Bogate în proteine,...

Ouăle – aliatul ideal în dietele de slăbit
Diverse sâmbătă, 4 octombrie 2025, 00:00

Sunt obiecte în locuință mai murdare decât vasul de toaletă!

Când ne gândim la cel mai murdar loc din casă, de obicei ne vine în minte vasul de toaletă, dar multe alte obiecte adună mai mulţi microbi....

Sunt obiecte în locuință mai murdare decât vasul de toaletă!
Diverse sâmbătă, 4 octombrie 2025, 00:00

Chihlimbar vechi de 112 milioane de ani, cu fosile rare

Mai multe fragmente de chihlimbar descoperite în regiunea pădurii amazoniene din Ecuador, care conțin un tezaur de fosile bine conservate de...

Chihlimbar vechi de 112 milioane de ani, cu fosile rare