Primul fast-food din lume a fost descoperit în ruinele orașului antic Pompei
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 5 aprilie 2019, 12:00 / actualizat: 5 aprilie 2019, 14:28
Săpăturile de la Pompei au scos la lumină o mărturie a vieții de zi cu zi din orașul antic, mai exact un termo-polis (primul fast-food din lume – mâncarea fierbinte preparată în fața clientului putea fi achiziționată direct de la cazan), recent descoperit de săpăturile Regio V la răscrucea dintre aleea Nunţii de Argint și Aleea Balcoanelor (vicolo dei Balconi).
Partea comercială a localului este excavată parțial, fiind situată de-a lungul unuia dintre fronturile de excavare pentru siguranța și consolidarea Marelui Proiect Pompei. Decoraţiunile de pe tejghea reprezintă pe de-o parte o frumoasă imagine a unei nereide călare într-un mediu marin, de celalată parte fiind ilustrată activitatea desfăşurată în magazin.
Termo-polisul, locul în care se serveau băuturi și mâncăruri fierbinți, aşa cum indică denumirea de origine greacă, păstrate în vase de mari dimensiuni (dolia), încorporate în tejghea, era un loc des întâlnit în lumea romană, unde se obișnuia să se consume prandium-ul (masa) în afara casei. Numai la Pompei sunt circa optzeci.
Cu toate că acest tip de structuri sunt bine cunoscute la Pompei – spune directorul interimar, Alfonsina Russo – reînnoirea descoperirii lor, împreună cu obiectele care însoțeau activitatea comercială și deci viața de zi cu zi, continuă să transmită emoții intense care ne duc înapoi în acele momente tragice ale erupției.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.