Radiații la Fabrica de Ciment din Aleșd
Articol editat de cristina.rusu, 5 aprilie 2019, 08:20 / actualizat: 8 aprilie 2019, 14:07
UPDATE: ORA 9:00 – În urma publicării ştirii pe site-ul nostru, am primit, la redacţie, următoarele precizări, din partea Fabricii de Ciment Holcim Aleşd:
„În cursul serii de joi, 4 aprilie 2019, în timpul controlului pentru a permite accesul unui transport de deșeuri municipale sortate, destinate co-procesării la fabrica de ciment Holcim din Aleșd, Județul Bihor, sistemul automat de scanare instalat la poartă a detectat un nivel peste limitele fondului natural de radiații. Conform procedurilor standard ale companiei, autocamionul a fost transferat în siguranță către zona specială de carantină. Autoritățile au fost informate prompt de către reprezentanții companiei.
În urma constatărilor, autoritățile au decis că încărcătura din camion nu prezintă risc pentru sănătatea publică și mediu și au dispus returnarea acesteia la expeditor în dimineața zilei de 5 aprilie. Situația este controlată cu strictețe, iar angajații companiei, comunitatea locală și mediul nu sunt puse în pericol. (PR Manager Fabrica de Ciment Holcim Aleşd, Alexandru Anghel)
Pe platforma fabricii de ciment din Aleșd, sunt co-procesate, în cuptorul fabricii, deșeuri municipale sortate (ex. hârtie, plastic, lemn, textile) sau deșeuri provenite din surse industriale (ex. șlamuri petroliere) sau anvelope uzate. Prin co-procesarea acestora la temperaturi foarte înalte, deșeurile sunt deviate de la depozitare, distruse total în condiții de deplină siguranță, iar conținutul lor încă util este recuperat în întregime”. – PR Manager Fabrica de Ciment Holcim Aleşd, Alexandru Anghel,
……………………………………………………………………………………………………………………………………
Joi seara, 4 aprilie, pe o platformă industrială de lângă localitatea Aleșd, sistemul de scanare de la intrare a detectat un nivel de radiații peste limita fondului natural, la un camion care transporta deșeuri.
Pentru a nu pune în pericol comunitatea locală, camionul a fost dirijat într-o zonă specială de carantină.
La fața locului s-a deplasat echipajul de primă cercetare și evaluare chimică, biologică, radiologică și nucleară al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bihor, precum și o echipă de la Laboratorul de igiena radiațiilor al Direcției de Sănătate Publică Bihor și specialiștii Agenției pentru Protecția Mediului Bihor.
O situație similară s-a înregistrat în 12 martie, când s-au depistat radiații de șase ori mai mari decât doza fondului natural.
Pe platforma fabricii de ciment din Aleșd sunt co-procesate deșeuri municipale sortate, deșeuri din surse industriale și anvelope uzate. Reprezentanții firmei, dau asigurări că oamenii și mediul nu sunt în pericol. Ei susțin că a fost delimitată o zonă de siguranță în care accesul este interzis.
Crina Dobocan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.