[AUDIO] Incluziv: CNA a aprobat un spot privind dreptul la vot al persoanelor cu dizabilităţi
Articol editat de cristina.rusu, 9 aprilie 2019, 11:36
Cu toate că în ţara noastră trăiesc aproape 750.000 de adulţi cu dizabilităţi, România este statul european cu una din cele mai mici rate de participare a acestora la viaţa politică, respectiv sub 4%.
Consiliul Naţional al Audiovizualului a aprobat, pentru prima oară în istoria recentă a instituţiilor media din România, difuzarea pe perioada campaniei electorale a unui spot care face referire la dreptul persoanelor cu dizabilităţi la vot şi la o informare corectă şi accesibilă:
Problemele însă nu sunt singulare, ci sunt mai degrabă specifice sistemelor de votare din întreaga Uniune Europeană.
Forumul European al Dizabilităţii a lansat o petiţie în mediul online la sfârşitul anului trecut, sub genericul European Elections for all (Alegeri Europene pentru Toţi). Pat Clarke, vicepreşedinte al EDF:
Unele ţări au cabine de vot prost accesibilizate. Alte ţări nu au informaţii accesibile (mă refer la site-uri, pliante, afişe), pentru ca persoanele cu dizabilităţi să poată să ia o decizie informată. Din păcate, după părerea mea, petiţia nu se bucură de prea multă susţinere: a fost semnată de aproximativ 3500 de oameni, în contextul în care, în 2007, o propunere pentru o directivă referitoare la persoanele cu dizabilităţi a strâns 1.5 milioane de semnături. Am colaborat cu Parlamentul European şi cu Comisia Europeană pentru o campanie media. Facem tot ce este posibil pentru ca de această dată, alegerile să fie pe cât de accesibile se poate.
Nu este uşor să se adopte o lege în acest sens:
Bănuiesc că punctul de vedere al Comisiei Europene va fi că Uniunea Europeană nu are competenţa să ordone statelor membre să acţioneze într-o anumită direcţie. Dar eu cred că până la urmă şi acest lucru va ţine de presiunea publică: dacă există presiune externă asupra unui guvern, acesta este mai înclinat să adopte măsurile necesare. În România, alegerile sunt accesibile, dacă eşti dispus să călătoreşti un pic mai mult pentru a găsi o cabină de vot potrivită. Ori aceasta nu e accesibilitate reală. Oamenii ar trebui să poată să voteze unde vor, iar acele informaţii legate de campania electorală să ajungă şi la persoanele cu dizabilităţi, spune Pat Clarke.
Participarea la viaţa politică şi accesul la vot sunt drepturi fundamentale garantate prin convenţii internaţionale, prin tratatele fondatoare ale Uniunii Europene, dar şi prin Constituţia României.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.