DGASPC închide centrele de plasament din județ. Ce va fi în locul acestora?
Articol editat de , 10 aprilie 2019, 15:29
Ultimele două centre de plasament din județul Satu Mare vor fi desființate, iar cei 60 de copii găzduiți în acestea vor fi mutați în case de tip familial sau vor fi preluați de asistente maternale.
Prin intermediul unui proiect cu finanțare europeană, în locul celor două centre de plasament vor fi înființate structuri noi, coordonate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului.
Desființarea celor două structuri face parte din strategia Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, privind închiderea centrelor rezidențiale clasice și dezvoltarea unor alternative optime, în locul acestora. Cele două centre se află în Halmeu și Hurezu, și au câte 46, respectiv 14 copii.
Aceștia vor fi evaluați în conformitate cu metodologia ANPDCA, iar apoi vor ajunge la asistenți maternali sau în case de tip familial. Cu fondurile obținute prin intermediul proiectului finanțat prin Programul Operațional Regional, cele două centre vor primi o altă destinație, afirmă Mariana Dragoș, directoarea DGASPC Satu Mare:
În structura existentă a celor două centre vom dezvolta alte servicii corespunzătoare nevoilor. La Hurezu va fi amenajat un centru de primire în regim de urgență, iar la Halmeu vor fi amenajate un centru multifuncțional pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecție, respectiv un cămin pentru vârstnici – dacă structura va putea fi adaptată. Pentru amenajarea căminului destinat vârstnicilor vom beneficia de sprijinul autorității locale. (Mariana Dragoș)
Mariana Dragoș mai spune că deși îngrijirea copiilor de către asistenții maternali sau în case de tip familial este mult mai costisitoare, calitatea îngrijirii este diferită. De altfel, România și-a asumat această strategie europeană încă în perioada de preaderare, iar Satu Mare este singurul județ din țară unde, cu excepția celor două structuri încă existente, centrele de plasament clasice au fost desființate până acum:
Satu Mare este singurul județ în care lucrurile stau foarte bine, în sensul că mai avem doar două centre de plasament care vor fi desființate. Desființarea unuia dintre centre, respectiv amenajarea altei structuri în locul lui, au fost începute din buget propriu, iar pentru celălalt centru am accesat fondurile europene prin POR. (Mariana Dragoș)
În județul Satu Mare există în prezent 13 case de tip familial coordonate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului și doar patru dintre acestea sunt pentru copii fără handicap.
Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.