Ascultă Radio România Cluj Live

Flori în farfurie: 10 feluri de flori comestibile

Flori în farfurie: 10 feluri de flori comestibile

Articol editat de cristina.rusu, 10 aprilie 2019, 12:00

Florile în bucătărie sunt o alternativă interesantă la felurile de mâncare pe care le-am gătit până la exasperare! Acest obicei culinar neobişnuit s-a născut acum două decenii în Asia, fiind adus la noi în ţară abia recent, de către bucătarii care au colindat în ţări străine în căutare de reţete.

Atenţie! Există câteva puncte care trebuie să fie luate în considerare înainte de a pune florile în farfurie. În primul rând, culegeţi doar flori de care sunteţi sigur. Chiar dacă sunt frumoase şi colorate, florile pot provoca simptome neplăcute dacă le alegeţi pe cele necomestibile. Dacă nu sunteţi 100% convins de soiul florilor, mai bine consultaţi un specialist.

Precum în cazul plantelor medicinale şi al fructelor, şi aici regula de aur este să nu culegeţi flori din surse necunoscute, de la margine de drum, căci acestea ar putea să fie tratate cu substanţe chimice toxice.

Cel mai bine e să alegeţi flori plantate strict cu scopul de a fi consumate; şi niciodată să nu consumaţi flori cumpărate de la florărie: este aproape sigur că acestea au fost tratate cu substanţe chimice.

Florile trebuie să fie consumate când sunt în plină eflorescenţă: nici mugurii, nici petalele ofilite nu se pot mânca. Persoanele alergice la polen nu au voie să consume flori!

Iată aşadar 10 feluri de flori comestibile, precum şi câteva idei despre cum le puteţi introduce în meniul dumneavoastră:

1. Salcâmul

Înfloreşte la sfârşitul lui mai, ori începutul lui iunie. Este o alegere perfectă pentru salate, dar se poate amesteca şi în aluatul deserturilor. Să fiţi însă atenţi: seminţele de salcâm sunt toxice.

2. Păpădia

Se poate culege din aprilie şi până în septembrie. Cozile se pot folosi în salate, în timp ce floarea este un ingredient pentru un sirop dulce, de consistenţa mierii.

3. Gălbenele

Gălbenelele înfloresc din mai şi până în octombrie. Florile pot fi folosite în salatele de vară şi în aluatul de plăcintă, dar şi ca element decorativ pe farfurie. Florile de gălbenele sunt un colorant natural, dând o culoare galbenă alimentelor. Gustul este uşor piperat.

4. Iasomia

Din iasomie se prepară ceai, îngheţată, dulceaţă. Înfloreşte primăvara şi la începutul verii.

5. Viorele

Gustul este delicat şi dulce; se pot folosi atât în salate, cât şi în deserturi. Găsim viorele de la începutul lui aprilie şi până la sfârşitul lunii mai.

6. Soc

Socul înfloreşte în lunile mai şi iunie. Din el se prepară un sirop excelent, dar poate fi un ingredient şi pentru o îngheţată deosebită.

7. Trandafir

Chiar şi romanii preparau alimente din petale de trandafir. Le putem folosi în dulceaţă, dar şi în limonadă sau îngheţată. Pentru a pregăti bezele din trandafir: curăţăm bine petalele, le înmuiem în spumă de ou şi le rostogolim prin zahăr pudră; apoi le lăsăm pe un grătar, să se usuce.

8. Lavandă

Începe să înflorească la începutul lunii iunie. Este o floare deosebită, pentru că gustul dulceag se potriveşte atât cu mâncărurile dulci, cât şi cu cele sărate. Din lavandă se prepară sirop, ceai, sos, dulceaţă sau îngheţată.

9. Muşeţel

În funcţie de climă, înfloreşte fie din luna aprilie, fie din a doua jumătate a lunii mai. Muşeţelul nu este perfect doar pentru ceai, ci şi pentru îngheţată, datorită gustului dulce.

10. Garoafă de grădină

Petalele sale sunt dulci, se pot folosi aşadar la a conferi o aromă interesantă deserturilor din fructe. Din aceste flori putem pregăti bezele, dar şi creme pentru prăjituri sau torturi.

 

Andrea Nagy

Foto: Pixabay

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Dacă ar fi posibilă ştergerea amintirilor urâte?
Diverse joi, 16 ianuarie 2025, 12:00

Dacă ar fi posibilă ştergerea amintirilor urâte?

În timp ce amintirile se află în centrul unui proces foarte complex, posibilitatea de a șterge unele dintre ele prezintă un mare interes pentru...

Dacă ar fi posibilă ştergerea amintirilor urâte?
Un copil a găsit un glonţ într-o chiflă
Diverse joi, 16 ianuarie 2025, 10:32

Un copil a găsit un glonţ într-o chiflă

Direcția regională a Poliției Naționale a Ucrainei a transmis că oamenii legii au fost sesizaţi de către un profesor de la unul dintre liceele...

Un copil a găsit un glonţ într-o chiflă
Calitatea somnului poate fi îmbunătățită de consumul de kiwi!
Diverse miercuri, 15 ianuarie 2025, 12:00

Calitatea somnului poate fi îmbunătățită de consumul de kiwi!

Potrivit unui studiu recent, consumul de kiwi înainte de culcare nu doar îmbunătăţeşte calitatea somnului, ci sprijină şi recuperarea...

Calitatea somnului poate fi îmbunătățită de consumul de kiwi!
Lăptișorul de matcă benefic în sezonul virozelor
Diverse marți, 14 ianuarie 2025, 12:00

Lăptișorul de matcă benefic în sezonul virozelor

În sezonul virozelor, este important să ne fortificăm sistemul imunitar.   Lăptişorul de matcă este unul dintre cele mai valoroase produse...

Lăptișorul de matcă benefic în sezonul virozelor
Diverse luni, 13 ianuarie 2025, 12:00

Zgomotul avionului crește riscul de probleme cardiace grave

Locuirea în apropierea unui aeroport și expunerea constantă la zgomotul avionului ar putea crește semnificativ riscul de atacuri de cord, aritmii...

Zgomotul avionului crește riscul de probleme cardiace grave
Diverse luni, 13 ianuarie 2025, 10:29

Ceasurile inteligente: riscuri ascunse pentru sănătate

Dincolo de telefoanele mobile, care ne însoțesc oriunde mergem, ceasurile inteligente câștigă încrederea a din ce în ce mai multor...

Ceasurile inteligente: riscuri ascunse pentru sănătate
Diverse luni, 13 ianuarie 2025, 00:00

”Orașul de gheață” atrage milioane de oameni în fiecare an | VIDEO

”Orașul de gheață din Harbin”, cel mai mare parc tematic din lume dedicat statuilor din gheață și zăpadă, a atras peste 1 milion de...

”Orașul de gheață” atrage milioane de oameni în fiecare an | VIDEO
Diverse duminică, 12 ianuarie 2025, 12:00

Lipsa pauzei de prânz ne poate îmbolnăvi grav

Persoanele care lucrează fără a-şi lua pauza de prânz riscă să se îmbolnăvească grav, indică rezultatele unui studiu recent care se...

Lipsa pauzei de prânz ne poate îmbolnăvi grav