Traseul Centurii de Sud a Floreștiului se modifică
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 10 aprilie 2019, 15:07
Procedurile pentru construcția centurii de Sud a comunei Florești vor fi reluate, dar șoseaua nu va mai avea traseul gândit inițial.
Între strada Tăuțiului și zona Sfântu Ion există o parcelă de aproximativ 850 de metri care, în acte, nu are proprietar, iar administrația locală nu are pe cine expropria pentru a putea folosi acel teren.
Primarul Floreștiului, Horia Șulea, după ce s-a consultat și cu o casă de avocatură, a luat decizia că, pe acea porțiune, traseul centurii să fie modificat:
Pe tronsonul dintre strada Tăuțiului din Florești și strada Sfântu Ion din Cluj-Napoca și cele două bretele de legătură, suntem în situația în care, inevitabil, va trebui să stabilim un nou aliniament al drumului. Asta nu înseamnă că modificăm traseul pe întreaga lungime. Sunt câteva puncte cu probleme pe care ne propunem să le ocolim. (Horia Șulea)
Ideea modificării traseului îi aparține avocatului Ciprian Păun, care arată că un eventual proces cu Oficiul de Cadastru și cu proprietarii de terenuri din zona ar fi durat ani de zile. În schimb, birocrația pentru modificarea traseului și efectuarea exproprierilor necesare poate fi rezolvată într-o lună sau două.
Pe lângă evitarea problemelor create de parcelă fără proprietar, și sumele pentru expropriere vor fi mai clar stabilite. În prezent, mai mulți proprietari de terenuri au deschis procese în instanță și solicită despăgubiri care ajung și la 300 de euro pe metrul pătrat.
Avocatul Ciprian Păun consideră că inclusiv în cazul acestui aspect lucrurile vor fi clare, deoarece, de anul trecut, legea prevede că valoarea exproprierilor se stabilește în funcție de grilele notariale.
Avantajul unui nou coridor de expropriere este și faptul că exproprierea se va face la valorile stabilite în grila notarilor, este precizat în lege acest lucru, și atunci se evita și o dezbatere cu cei afectați de expropriere, cu privire la cuantumul despăgubirilor pe care aceștia ar trebui să le primească. În momentul acesta există pe rolul instanțelor o serie de solicitări, care oscilează între 65 de euro și 300 de euro pe metrul pătrat, ceea ce este foarte mult pentru Primăria comunei Florești. (Ciprian Păun)
Odată cu modificarea traseului Centurii de Sud a Floreștiului, primarul Horia Șulea își propune ca până la sfârșitul primăverii să scoată la licitație realizarea acestui drum. În proiectul de buget pe acest an al comunei figurează o sumă de 35 de milioane de lei pentru realizarea centurii, bani proveniți dintr-un împrumut pe care primăria l-a contractat special pentru acest obiectiv.
În situația în care, în urma procedurii de achiziție publică, pentru că vom scoate la licitație proiectarea și execuția, această licitație nu va fi contestată, probabil că undeva prin iulie, august s-ar putea stabili câștigătorul licitației. (Horia Șulea)
Centura de Sud a Floreștiului începe în zona străzii Tăuțiului, trece prin spatele unităților militare, a viitorului spital regional de urgență și a centrelor comerciale Metro și Vivo și se termină în zona străzii Sfântul Ion.
Acest proiect a mai fost licitat în urmă cu patru ani, lucrările la centură chiar au început în primăvara anului 2016. Din cauza neînțelegerilor dintre constructor și primărie contractul a fost în cele din urmă reziliat, iar acum lucrarea este scoasă din nou la licitație.
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.