Licitațiile – cauza lucrărilor de proastă calitate din România
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 11 aprilie 2019, 13:00
Marea problemă este faptul că legislația e făcută ca și cum toți cei care participă la licitații ar fi hoți. (arhitectul Daniela Maier)
Consider că această lege nu este corectă, pentru că nu mai trebuie să facem ieftin, ci trebuie să facem de calitate și de durată. (viceprimarul Dan Tarcea)
La licitațiile pentru lucrările publice care se organizează în România, cel mai important criteriu în stabilirea câștigătorului este prețul cel mai mic.
Președintele Ordinului Arhitecților din România – Filiala Transilvania, Daniela Maier, consideră că, din această cauză multe dintre lucrările realizate din bani publici sunt de proastă calitate și apar probleme la scurt timp după darea în folosință:
Atunci când stabilim ca și criteriu prețul cel mai mic, ne asumăm niște riscuri. În momentul când e vorba despre pericol, despre sănătate, ar trebui să ne gândim de două ori. Dacă vorbim de obiective importante pentru comunitate, cum sunt școlile, arenele sportive sau orice spațiu dedicat culturii, funcțiunilor publice avem nevoie de specialiști care să conceapă obiective cu care trebuie să trăim următorii 50 – 100 de ani. (Daniela Maier)
Un exemplu recent de lucrare cu probleme este sata de sport a Licerului George Coșbuc din Cluj-Napoca. Obiectivul nu poate fi, în prezent, folosit pentru că una dintre grinzile de susținere a tavanului s-a crăpat și curbat, iar siguranța elevilor este pusă în pericol.
Viceprimarului municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, arată că la licitațiile organizate în trecut de administrație au fost impuse criterii de calitate, dar, în cele mai multe cazuri, acestea au fost contestate și Primăria a fost obligată să renunțe la ele:
Am avut anumite situații în care am încercat să creștem calitatea proiectelor care sunt prezentate la nivelul municipiului Cluj-Napoca. Din păcate am impus condiții de calitate și spun din păcate pentru că au fost contestate caietele de sarcini. Cei care le-au contestat au avut câștig de cauză la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, motiv pentru care a trebuit să mergem pe varianta care prevede prețul cel mai mic. Și în momentul în care câștigătorii se stabilesc în funcție de prețul cel mai mic, nu vom putea, niciodată, să avem condițiile de calitate necesare. (Dan Tarcea)
Pe lângă faptul că lucrările publice se execută cu materiale ieftine și, în general de proastă calitate, uneori și proiectarea obiectivelor este deficitară. Pentru a elimina desele dispute dintre proiectanți și constructori, în cazul tot mai multor investiții licitațiile se organizează atât pentru proiectare cât și pentru execuție.
Președintele Ordinului Arhitecților din România – Filiala Transilvania, Daniela Maier, arată că, în acest caz nu doar materialele sunt de proastă calitate, ci și proiectarea se face cu cele mai ieftine firme:
O altă problemă este achiziția în formă “design and build”, la care participă firmele de construcții, care urmează să contracteze proiectantul. Dincolo de faptul că acel constructor este forțat să meargă pe prețul cel mai mic, va angaja un proiectant cu care va negocia, la rândul lui pe un preț foarte mic. Deci, acest risc se amplifică. (Daniela Maier)
Reprezentanții administrațiilor locale au cerut de mai multe ori modificarea legislației în domeniul licitațiilor, în așa fel încât, măcar prin caietul de sarcini să poată fi impusă folosirea unor materiale de calitate superioară. Până acum însă, nu s-a întâmplat nimic, și pentru că se consideră că, în acest fel, sunt evitate eventualele atribuiri de contracte cu dedicație, despre care presă a vorbit în repetate rânduri.
Foto: arhiva Radio Cluj
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.