Ridichile de lună, vedetele sezonului! Iată de ce să le consumi
Ridichile la legătură, numite şi ridichi de lună, sunt printre primele legume ale primăverii. Le găsim în pieţe, alături de celelalte vedete ale sezonului, cum ar fi salata, ceapa verde şi spanacul.
Articol editat de cristina.rusu, 13 aprilie 2019, 12:00
Ridichile la legătură, numite şi ridichi de lună, sunt printre primele legume ale primăverii. Le găsim în pieţe, alături de celelalte vedete ale sezonului, cum ar fi salata, ceapa verde şi spanacul.
Ridichile de lună sunt destul de mici ca dimensiuni, totuşi există câteva argumente imbatabile în favoarea consumului lor:
1. Sunt pline de vitamine
Ridichile de primăvară sunt bogate în vitaminele A, C şi K, conţin potasiu, acid folic, magneziu şi fosfor, dar sunt foarte bogate şi în fibre.
2. Ajută digestia
Datorită conţinutului de fibre, ridichile îmbunătăţesc digestia. În plus, ele accelerează metabolismul devenit mai leneş peste iarnă. Ridichile sunt perfecte într-o salată de primăvară, dar sunt grozave şi alături de brânzeturi şi mezeluri.
3. Protejează sănătatea inimii
Ridichile conţin antioxidanţi care protejează sănătatea inimii şi scad riscul bolilor cardiovasculare. Este vorba de aceiaşi antioxidanţi pe care îi regăsim şi în mure, vinete, în zmeură sau în struguri roşii.
4. Scad tensiunea
Ridichile conţin potasiu, care scade tensiunea şi reglează circulaţia sângelui.
5. Îmbunătăţesc sistemul imunitar
Ca urmare a conţinutului de vitamina C, ridichile te protejează de viroze şi îmbunătăţesc funcţionarea sistemului imunitar. Datorită conţinutului crescut de vitamine şi minerale, ridichile de primăvară cresc rezistenţa generală a organismului.
Dacă te-am convins, iată şi o delicioasă rețetă:
Ingrediente:
- 2 linguri de ulei de măsline extravirgin;
- 2 legături de ridichi, feliate;
- O jumătate de cană de ceapă tăiată mărunt;
- Un cartof de dimensiune medie, curăţat şi tăiat mărunt;
- 2 căni de lapte degresat;
- Un sfert de cană de smântână;
- Sare, piper, pătrunjel verde.
Mod de preparare:
Încălzim uleiul de măsline, într-o tigaie. Călim uşor cam trei sferturi din cantitatea de ridichi şi de ceapă. Adăugăm bucăţelele de cartofi, laptele, sarea şi piperul, apoi aducem la punctul de fierbere, amestecând în continuu. Reducem focul şi fierbem timp de 5 minute, amestecând din când în când. Luăm amestecul de pe foc, îl lăsăm să se răcească preţ de câteva minute, apoi îl mixăm într-un blender. Porţionăm supa în boluri şi o decorăm cu restul de ridichi şi de ceapă, cu smântână şi cu pătrunjel verde.
Poftă bună!
Sursă: Origo.hu
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.