La Gaudeamus, copii dimineața și poezie seara
Articol editat de cristina.rusu, 18 aprilie 2019, 15:55
De dimineaţă, Târgul Gaudeamus a fost spaţiul predilect pentru mămici cu bebeluşi în cărucior sau marsupiu, fiecare cu o listă clară de priorităţi:
Am venit special pentru cartea Părintelui Ciprian Negreanu. Am fost trimisă şi de nişte prieteni, în cazul în care nu sunt ocupată cu serviciul. Abia am intrat, dar voi căuta şi cărţi pentru copii. Mai am o fetiţă care e la şcoală, pentru ea am luat o carte de logopedie. Sunt foarte atractive pentru copii jocurile de cuvinte, rimele.
O colaborare între cenaclul UBB şi editura Şcoala Ardeleană a dus la publicarea şi lansarea mai multor volume de versuri şi proză la Gaudeamus. Cenaclul UBB se organizează de două ori pe lună şi este condus de poetul Ioan Mureşan. Este vorba despre scriitori aflaţi la început de carieră, dar foarte talentaţi, pentru care cenaclul UBB reprezintă o bună ocazie de afirmare, spune directorul editurii Şcoala Ardeleană, Vasile Dâncu. Printre ei, prozatoarea Luminiţa Rusu, care semnează volumul de proză scurtă Staţia Parcul Central:
Cartea s-a născut în cenaclul UBB acum trei ani de zile (sunt un scriitor mai leneş). M-am blocat la o povestire şi vreo 2 luni de zile mă tot plângeam la cenaclu ce să fac cu Damian, personajul principal. Stătea pe o bancă de 2 luni! Domnul Mureşan mi-a sugerat: „Lasă-l acolo, e aşa de frumos în parc!” Şi aşa s-a născut ideea unor poveşti despre oamenii din parc: oamenii care stau în parc sau oamenii care trec pe acolo, homleşi, vagabonzi care din anumite motive au ajuns să locuiască în parc.
Unul dintre personajele principale este un vagabond care apare în mai multe povestiri. Eu lucrez în farmacie şi aveam un vagabond care uneori dormea, alteori stătea în faţa farmaciei; uneori intra şi ne povestea despre viaţa lui. Ceea ce m-a frapat a fost că, dacă nu ai fi ştiut că e un om fără locuinţă care doarme în faţa farmaciei… Era un om inteligent, la un moment dat el spune: „Nimeni nu stă de nebun în parc: toţi avem povestea noastră de viaţă şi am ajuns din anumite motive să dormim aici.” Pe mine foarte mult m-a stimulat critica.
Fiecare om care scrie, în momentul în care termină de scris, are senzaţia că a făcut o capodoperă. Cititul într-un cenaclu îţi dă ocazia să ai un feedback obiectiv. În momentul în care citeşti într-un cenaclu şi din 20 de colegi, 18 spun: „Fraza aceea e în plus, acolo ar trebui să tai”, tai, meditezi şi produsul finit arată un pic altfel decât era la început.
În aceeaşi serie a apărut volumul Porunca 8 de Dan Căilean şi două volume de versuri semnate de Alice Valeria Micu şi Andrei Gazsi.
Doina Borgovan / Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.