A fost lansat concursul internațional de soluții pentru reamenajarea dealului Cetățuia.
Zona Cetățuia din Cluj-Napoca va fi reamenajată în baza proiectului care va fi declarat câștigător la concursul internațional de soluții lansat de Primărie.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 19 aprilie 2019, 09:44
Concurenții au termen până în 24 iunie să își prezinte viziunea asupra reamenajării acestui perimetru, pe care se află atât terenuri ale primăriei, cât și parcele private. Șeful Direcției de Dezvoltare Locală din Primăria Cluj-Napoca, Ovidiu Cîmpean, spune că planurile arhitecților trebuie să vină cu o soluție integrată asupra întregii zone, indiferent de ce proprietari au terenurile.
Vizam o suprafață de peste 15 hectare, din care 10 sunt în proprietatea primăriei. Concurenții vor trebui să prezinte un plan integrat de reamenajare, atât pe suprafețele deținute de Primărie, cât și pentru suprafețele private. Am cuprins în tema de proiectare necesitatea amenajării unei alei pietonale dinspre podul Elisabeta înspre vârful Cetățuii, alee care în acest moment este degradată. Proiectanții trebuie să gândească, de asemenea, zone de parc, o bază sportivă, spații pentru desfășurarea evenimentelor culturale, astfel încât să fie o viziune integrată de reamenajare a dealului Cetățuia. (Ovidiu Cîmpean)
Concursul internațional de soluții pentru Cetățuia este organizat de Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România. Președintele Filialei Transilvania a Ordinului, Daniela Maier, consideră că, în elaborarea temei de concurs, concurenții trebuie să aibă în vedere că aceast spațiu este important și din punct de vedere turistic și pentru clujeni, dar trebuie să se țină cont și de cei care locuiesc în zonă.
Proiectantul ar trebui să înțeleagă din toate punctele de vedere ce înseamnă prezența Cetățuii în acest oraș. Atât importanța ei istorică, cât și caracterul ei estetic, funcțional sunt valențe care pot fi evidențiate prin proiectul propus. Traseele pietonale, spațiile dedicate evenimentelor culturale, legătura cu zona de locuire din imediata apropiere, toate aceste lucruri trebuie evidențiate și tratate în complexitatea problemelor care există și pentru care trebuie găsită o soluție. (Daniela Maier)
În a doua jumătate a lunii iulie se preconizează că juriul concursului internațional de soluții va anunța arhitectul care va regândi zona și funcțiunile de pe Cetățuie.
Viceprimarul Dan Tarcea arată că tot atunci se va lua și decizia finală în privința unuia dintre cele mai controversate subiecte: amenajarea unui teleferic care, mai ales pentru vârstnici sau persioanele cu dizabilități, să faciliteze accesul spre vârful dealului.
Ne propunem să găsim cele mai bune soluții pentru reamenajarea dealului Cetățuia. Practic, discutăm de un spațiu degradat pe care vrem să îl îmbunătățim, de care să se bucure fiecare cetățean de o calitate mai bună a spațiului verde. Concursul de soluții va tranșa și situația telefericului, pentru că eventuala lui amenajare va depinde foarte mult de viziunea pe care concurenții o prezintă și va depinde foarte mult de ce va decide juriul internațional în vederea telefericului. În acest moment, nu aș putea să mă pronunț dacă este un lucru pozitiv sau nu, depinde foarte mult de modul în care este el integrat în soluția câștigatoare. (Dan Tarcea)
Mihai Miclăuș/sursa foto: pagina facebook Emil Boc
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.