Ziua a treia la Gaudeamus, cu cărți de istorie a Clujului
Articol editat de cristina.rusu, 19 aprilie 2019, 15:11
Vremea bună şi soarele s-au întors la Cluj. Iar asta se simte şi la Gaudeamus. Cu puţin timp înainte de ora 10.00, lumea aştepta deja nerăbdătoare la intrare:
Nu ştiu câte noutăţi sunt, dar sunt multe titluri şi mai vechi care sunt interesante. Caut în special romane poliţiste, Am mai fost şi la alte ediţii Gaudeamus.
Caut noutăţi, literatură.
Cărţi pentru copii şi culinare, fiul meu este pasionat de bucătărie şi am vrut să i-l arăt pe cel mai mare bucătar.
Mă cheamă Alexandru, am 8 ani şi ştiu să gătesc. Am gătit griş cu lapte azi-dimineaţă! Mai ştiu să fac budincă, şniţel, cu mami fac brioşe. Cozonac nu m-a învăţat mami să fac.
Un eveniment editorial deosebit a avut loc la orele prânzului: lansarea Istoriei Clujului, scrisă de istoricul şi academicianul maghiar Jakab Elek.
Este o lucrare monumentală de 3000 de pagini, pe care a tradus-o – deocamdată parţial – în limba română istoricul Varga Attila. O lectură obligatorie, pentru că prezintă istoria oraşului din epoca romană şi până în perioada modernă, spune traducătorul ei:
Istoria Clujului, pe care a scris-o Jakab Elek şi a publicat-o acum 100 şi mai bine de ani, este cea mai completă istorie a Clujului din câte s-au scris vreodată. Este vorba despre 3 volume a câte 1000 de pagini fiecare. Spun că e cea mai preţioasă pentru că Jakab Elek a fost ultimul care a văzut arhiva oraşului Cluj din Evul Mediu până în secolul al XIX-lea (se opreşte undeva pe la 1848). Dacă cineva ar vrea să vadă istoria oraşului în detaliu, trebuie obligatoriu să citească Istoria Clujului de Jakab Elek. (Varga Attila)
Primele două volume ale Istoriei Clujului au apărut la editura Şcoala Ardeleană, iar traducătorul Varga Attila speră ca până anul viitor să încheie traducerea ei integrală.
Doina Borgovan / Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.