Credincioşii catolici sărbătoresc astăzi Paştele
Articol editat de cristina.rusu, 21 aprilie 2019, 06:00 / actualizat: 22 aprilie 2019, 11:56
Şi chiar dacă tradiţiile sunt specifice mai degrabă zonei decât confesiunii religioase, data la care Paştele este celebrat diferă încă de acum mai bine de 4 secole.
Anul acesta, diferenţa între Paştele catolic şi cel ortodox este de o săptămână. Dar care este motivul pentru care Naşterea Domnului este celebrată deodată, în timp ce Învierea Sa se sărbătoreşte în duminici diferite?
Pentru determinarea sărbătorilor, cele două Biserici folosesc calendare diferite. Biserica Catolică foloseşte Calendarul Gregorian încă din secolul al XVI-lea, în timp ce Biserica Ortodoxă a decis să păstreze calendarul iulian.
Data Paştelui se calculează în funcţie de prima lună plină de după Echinocţiul de Primăvară. Dar în timp ce catolicii aleg ca referinţă tabele ecleziastice, ortodocşii stabilesc prima lună plină după criterii astronomice.
În plus, Biserica Ortodoxă stabileşte data în aşa fel încât să nu coincidă cu Pesah, sărbătoare evreiască ce comemorează trecerea lui Moise prin Marea Roşie. Au existat mai multe tentative de a pune în acord data Sărbătorilor Pascale, dar acestea nu au avut succes.
Nu doar credincioşii catolici serbează azi Sfintele Paşti. Printre religiile care celebrează Învierea Domnului în această duminică amintim reformaţii, unitarienii, baptiştii, penticostalii, adventiştii de Ziua a Şaptea şi creştinii după Evanghelie.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.