Coplata în clinicile şi spitalele private – avantaje si dezavantaje
Articol editat de Andrei Cretoiu, 25 aprilie 2019, 11:27 / actualizat: 25 aprilie 2019, 16:09
Persoanele asigurate vor trebui să plătească pentru intervenţii şi analize medicale la clinicile şi spitalele private, dacă tariful depăşeşte suma decontată de Casa Naţională de Asigurări de Sănatate.
Contribuţia se numeşte coplată şi reprezintă diferenţa dintre tariful perceput de clinica privată şi cel decontat de Casa de Sănătate, potrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptate de Guvern.
Autorităţile consideră că acest act normativ va aduce mai multă concurenţă pe piaţa serviciilor medicale private şi, în unele cazuri, chiar tarife mai mici.
Pe de altă parte, medicul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul de Interne, consideră că introducerea coplăţii atrage şi unele riscuri:
Impactul, în mare, va fi limitarea accesului, posibilitatea unor jocuri care să se facă între sectorul public și sectorul privat de către personalul care lucrează în ambele locuri, pentru că nimeni nu-l va opri pe un medic ”să recomande” că e mai bine să te duci acolo unde lucrez eu, la privat, dar va trebui să plătești ceva în plus și bolnavul să plătească acolo o sumă importantă, din care o parte va fi și onorariul medicului, în privat, pe lângă, bineînțeles, salariul primit la public. (Raed Arafat)
Şi asociaţiile de pacienţi se tem că unii bolnavi nu-şi vor putea permite costurile. Premierul Viorica Dăncilă a explicat însă că aceştia pot merge la alţi furnizori de servicii medicale, cu tarife mai mici.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.