Radio Cluj…la modă: Despre codurile vestimentare
Cele mai cunoscute și despre care trebuie că a auzit marea majoritate a populației este așa-numitul white tie și cel semi-formal black tie. Derivate din codurile vestimentare uzitate de către bărbați la diferite reuniuni mondene și evenimente sociale din sec. XIX, codul nu se rezumă doar la traducerea mot- a -mot care ar însemna cravată albă sau neagră. Și în nici un caz nu înseamnă cum, greșit considera o doamnă într-un comentariu pe blogul meu, obligativitatea de a purta doar alb și negru, cum crezuse dînsa, eronat, că eu setasem această regulă pentru balul Operei de anul acesta. Nicidecum.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 25 aprilie 2019, 06:00 / actualizat: 25 aprilie 2019, 9:10
White tie face parte din ținuta prin excelență formală, un cod vestimentar impus de către Occidentul curților regale. Acolo îi găsim proveniența, în tot ce presupunea nunți, botezuri, înmormîntări, Sărbătorile de Crăciun și de Paște, asociate unor evenimente gen baluri, recepții, curse de cai și multe alte asemenea mondenități. Ținuta formală era la rîndul său, de altfel ca și acum împărțită în ținuta formală de dimineață și de seară. Ce îmbraci pînă la ora 6 pm intră în prima categorie iar după această oră se adoptă vestimentația de seară. Tot aici găsim și explicația de ce cuconetul schimba pe parcursul unei zile cel puțin trei toalete.
La bărbați white tie înseamnă obligatoriu frac sau tailcoat cum spun englezii, asortat cu vestă albă, nu o vestă de mire din brocart ieftin, cum de multe ori am văzut pe la noi, cămașă albă și papion coordonat cu toate acestea, adică alb. Tot aici pantalonii pot și chiar trebuie să aibă în lateral două dungi prețioase, satinate, detaliu cunoscute sub denumirea de double gallon, materialul este stofă de lină de cea mai bună calitate, nu poliester și alte chestiuni ieftine, iar nasturi nu pot și nu trebuie să fie din plastic ci fie îmbrăcați în mătase sau stofă. Cămașa albă apretată, simplă cu guler detașabil și manșete întărite. La white tie se poartă joben, pentru cei curajoși iar la pantofi sînt preferați genul oxford din piele lăcuită. Pe timpul rece se poartă la gît un șal de mătase alb. Nu are sens să vă explic cît de importante sînt proporțiile vestei și ale tăieturii fracului care nu are voie să fie mai scurt decît vesta. Toate aceste lucruri sînt vizibile și dau seama doar cunoscătorilor despre adevărata eleganță.
La femei este obligatorie purtarea de rochie lungă, așa numita rochie de bal. Rochia de bal intră în categoria rochiilor de seară cu umerii goi și decolteu amplu, deopotrivă cu fuste ample, bufante. Pe deasupra se poartă fie o capă, un șal din material foarte prețios sau o pelerină scurtă, mănuși peste cot, bijuterii vintage de familie autentice. Materialele folosite sînt și ele la rîndul lor prețioase ca satin, dar nu cu 25 de lei metrul care trage pe cusături, mătase naturală, tafta dar nu sintetică, catifea dar nu chinezească și elastică, toate îmbogățite cu aplicații de dantelă, perle, paiete, broderii, volane, funde, flori, o întreagă varietate de opțiuni.
Până la apropiata noastră întilnire cînd dezbatem un alt dress code, mai puțin formal vă las cu bine și vă urez Sărbători fericite pascale!
Sursă foto: fotocopiere revista L’ Officiel de la Mode și Couture septembrie 2001
Călina Langa, fashion designer
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.