Masa de Paște în Țara Oașului
Ouă, cârnați, șuncă, slănină, pască, umplutură și friptură de miel, sunt bunătățile pe care Maria Finta le așează pe masă în prima zi de Paște, iar a doua zi, o ciobă de miel este nelipsită:
Articol editat de , 26 aprilie 2019, 06:00 / actualizat: 26 aprilie 2019, 7:19
Ouă roșii, cârnați, șuncă, slănină, pască, miel umplut – astea se mânîncă la noi în prima zi de Paște. Așezăm masa după ce venim de la biserică, începem cu ciocnitul oălor, apoi mâncăm din toate cu plăcere, după perioada de post. A doua zi de Paște mâncăm o supă sau ciorbă de miel. (Maria Finta)
Până ca bucatele să fie gata de pus în coșul dus pentru sfințit la biserică, iar apoi așezate pe masa în jurul căreia se adună familia, Maria Finta petrece ore bune în bucătărie. Mielul umplut, preparatul principal, este pregătit după rețeta învățată de la mama ei:
Pentru mielul umplut, mai întâi dau prin mașina de tocat măruntaiele de miel, adaug pâine muiată în lapte, ouă crude și ouă fierte, condimente. Așa cum am învățat de la mama mea, eu introduc umplutura sub pielea de pe coaste, că se poate tăia mai ușor. Așez mielul umplut în tavă, îl ung pe deasupra cu untură de porc și ou crud, să se rumenească frumos, mai condimentez puțin, iar apoi îl bag la cuptor. (Maria Finta)
Șunca și ouăle, alte preparate tradiționale de Paște, primesc și ele atenția cuvenită pentru a fi apetisante, aspectuoase și delicioase. Maria Finta se mândrește cu faptul că, deși oferta de vopsele specifice din magazine este nelimitată, ouăle ciocnite de Paște sunt vopsite exclusiv după metode tradiționale:
Șunca, dacă e sărată, o pun cu o zi înainte la desărat, iar în vinerea mare o pun la fiert. După ce a fiert o las la răcit, apoi poate fi feliată. Ouăle le vopsesc vinerea și înotdeauna folosesc doar coji de ceapă, iar pentru ornat, frunzulițe de pătrunjel. Niciodată nu folosesc vopsele de la magazin, e mai sănătos să mâncăm ouă vopsite după metode tradiționale. (Maria Finta)
Pentru că ne aflăm în Țara Oașului, pălinca este nelipsită de pe masa de Paște și, la fel se întâmplă și în familia Mariei Finta. Dar se bea cu măsură!
Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.