Sâmbăta Mare: ultima zi din Postul Paștelui
În Sâmbăta Mare, la Ierusalim are loc slujba Sfintei Lumini, un ritual ortodox unic în an, în cadrul căruia Patriarhului grec al Ierusalimului va ieși din mormântul Domnului cu lumânările aprinse și va împărți lumină.
Articol editat de Carmen Sas, 27 aprilie 2019, 10:27
O delegație a Patriarhiei Române se află la Ierusalim pentru a aduce în țară, cu un avion special, Lumina Sfântă primită pe mormântul Domnului.
La miezul nopții, în fața bisericilor, va fi oficiată slujba Învierii, care începe cu acest ritual al împărţirii luminii, simbol al luminii spirituale pe care Iisus Hristos a adus-o lumii prin Învierea Sa.
Potrivit tradiţiei, aceasta este ultima zi de pregătire a Paştilor, când se sacrifică mielul iar gospodinele pregătesc cea mai mare parte a mâncărurilor tradiţionale şi definitivează curăţenia. Se spune că nu este bine să dormi în Sâmbătă Mare, întrucât atunci când se deschid cerurile Domnul poate vedea înlăuntrul fiinţelor, iar dorinţele pe care ţi le pui se vor împlini.
Seara, în toate bisericile ortodoxe, se oficiază slujba de Înviere. La miezul nopții, preotul cheamă credincioșii să ia lumină, spunând: “veniți sa luați Lumină!”. Aceştia aprind lumânări şi transmit, mai departe, lumina, până când toată lumea are lumânările aprinse în mână.
Există, în tradiţia străveche, un obicei, conform căruia, după ce au luat lumină, credincioşii trebuie să meargă şi la mormintele celor trecuţi în nefiinţă, pentru ca cei de dincolo să ştie că a venit Învierea Domnului.
Totodată, tradiţia ne mai spune că este bine ca lumânarea de la Înviere să nu fie stinsă până acasă, unde, de asemena, creştinii obişnuiesc să înconjoare casa de trei ori pentru a-l îndepărta pe cel rău. Resturile de lumânări de la Înviere sunt păstrate cu credinţă de oameni, deoarece, în vreme de necaz, grindină, furtună, acestea sunt de ajutor prin aprinderea lor şi prin rugăciune.
Urarea tradiţională de Paşte a creştin-ortodocşilor este “Hristos a Înviat”, la care se răspunde cu, “Adevărat a Înviat”. 40 de zile după Paște se pot rosti aceste urări, până la sărbătoarea Înălţării Domnului. Urările sunt valabile şi atunci când se ciocnesc ouăle roşii.
sursa foto: Arhiva
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.