Medicii recomandă cumpătarea de sărbători
Articol editat de Andreea Leonid, 28 aprilie 2019, 14:59
În perioada sărbătorilor de Paşti, când meniul e încărcat şi se stă mult la masă, medicii atrag atenţia asupra modului în care se combină alimentele. Astfel, friptura de miel trebuie asezonată cu legume, evitându-se pastele făinoase. În ceea ce priveşte consumul de ouă, specialiştii nu recomandă mai mult de două pe zi.
Excesele alimentare, după un post prelungit, pot declanșa probleme digestive sau pot agrava alte afecțiuni cronice, astfel încât sfatul unanim al specialiștilor este cumpătarea.
Gabriela Radulian, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice: Dacă au fost restricții înainte de perioada Paștelui, niciodată în zilele de Paşti să nu recuperăm la ce am renunțat de fapt în perioada dinaintea Sărbătorilor Pascale. Trebuie să avem un echilibru în toate. Alimentația trebuie să conțină toate grupele alimentare, dar în proporții optime care să ne asigure, bineînțeles, o greutate cât mai apropiată de cea ideală împreună, evident, și cu activitatea fizică.
Reporter: Câte o avem voie să mâncăm?
Gabriela Radulian: Oul este un aliment complet. Are proteine de înaltă calitate, dar, bineînțeles, un ou, maxim două ar fi suficient, chiar dacă vorbim de ziua de Paști.
Reporter: Iar pentru copii?
Gabriela Radulian: Iepurașul aduce și dulciuri, dar pe lângă dulciuri poate să mai aducă și fructe, pentru că și fructele se pot consuma alături de legume, de verdeţuri, care acum au invadat toate pieţele din București, astfel încât, chiar dacă vorbim de copii, și la ei trebuie să vorbim despre un stil de viață sănătos.
În perioada relaxantă a sărbătorilor, când mesele sunt copioase și durează mai mult decât de obicei, o plimbare prin parc, o oră de înot, câteva minute de saună sau masaj vă pot aduce un plus în starea de confort din aceste zile.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.