Până la un milion de specii ar putea fi ameninţate cu dispariţia!
Articol editat de cristina.rusu, 28 aprilie 2019, 18:00 / actualizat: 29 aprilie 2019, 1:26
LE SOIR: Până la un milion de specii ar putea fi ameninţate cu dispariţia, potrivit unui raport întocmit de ONU.
Omul depinde de natură, dar el o distruge metodic: până la un milion de specii de animale și plante pot fi amenințate cu dispariția, multe dintre ele „în deceniile următoare”, conform unui proiect de raport al ONU privind biodiversitatea, obținut de AFP.
Apa potabilă, pădurile care absorb dioxidul de carbon, insecte polenizatoare necesare culturilor, pești … Platforma științifică și politică interguvernamentală privind biodiversitatea și serviciile ecosistemice (IPBES) se va reuni în perioada 29 aprilie – 4 mai la Paris pentru a adopta prima evaluare mondială a ecosistemelor după aproape 15 ani.
Situația actuală a biodiversității ar trebui să fie la fel de îngrijorătoare ca și previziunile privind schimbările climatice. Raportul de 1.800 de pagini, la care 150 de experți din 50 de țări lucrează de 3 ani, va fi însoțit de un „rezumat pentru factorii de decizie” care urmează a fi discutat online și adoptat de cele 130 de țări membre IPBES, după modelul rapoartelor Giec despre climă.
Potrivit proiectului de rezumat obținut de AFP – cel mai recent, din ianuarie -, diferite dovezi independente indică o accelerare rapidă şi iminentă a ratei de extincție a speciilor (…), chiar dacă factorii (acestei dispariții) nu se intensifică.
Din cele aproximativ 8 milioane de specii (dintre care 5,5 milioane sunt specii de insecte) de pe planetă, se așteaptă ca jumătate de milion şi până la un milion de specii să fie amenințate cu dispariția, multe dintre ele în deceniile următoare, continuă textul.
Formularea se poate schimba în funcție de ceea ce vor decide să prezinte guvernele, dar nu și de concluziile științifice. Aceste proiecții corespund avertismentelor multor oameni de știință care cred că Pământul este la începutul celei de-a șasea „extincții în masă”, prima atribuită oamenilor şi care a făcut deja să dispară cel puțin 680 de specii de vertebrate în 500 de ani.
Raportul se bazează parțial pe analiza unor specii bine studiate, în special vertebrate, dar subliniază „incertitudinile” legate de multe specii mai puțin cunoscute, în special de insecte. Dispariția acestei biodiversități are un impact direct asupra oamenilor.
Alimente, energie, medicamente: Beneficiile pe care natura le aduce oamenilor sunt fundamentale pentru existența și bogăția vieții umane de pe Pământ, iar majoritatea nu sunt complet înlocuibile, avertizează textul.
De exemplu, peste 2 miliarde de oameni depind de lemne pentru energie, 4 miliarde folosesc medicamente naturale și 75% din culturi trebuie să fie polenizate de insecte. Principalii responsabili de această situație sumbră sunt: folosirea terenurilor (agricultură, exploatare forestieră, exploatare minieră) și utilizarea directă a resurselor (pescuit, vânătoare).
Apoi urmează schimbările climatice, poluarea și speciile invazive, al căror impact a fost „relativ mai puțin important până în prezent”, dar „se accelerează”. Însă textul evidențiază şi legăturile dintre această pierdere a biodiversității și schimbările climatice, uneori încurajate de aceiași factori, în special modelul agricol într-o lume din ce în ce mai populată.
Pe de altă parte, raportul estimează că trei sferturi din suprafața terestră, 40% din mediul marin și jumătate din cursurile de apă au fost” grav afectate”. Iar cele mai afectate regiuni sunt cele în care trăiesc popoare indigene care sunt în mod particular dependente de natură sau populații sărace deja vulnerabile la efectele schimbărilor climatice.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.