Alarma obișnuită a ceasului deșteptător, înlocuită cu melodii ritmate
Articol editat de cristina.rusu, 29 aprilie 2019, 12:00 / actualizat: 29 aprilie 2019, 14:32
Cercetătorii australieni au descoperit că, dacă dorim să fim apţi de muncă imediat după ce ne-am trezit din somn, cel mai bine este să înlocuim alarma ceasului cu melodii ritmate.
Echipa de cercetători de la Universitatea din Melbourne a recomandat hit-uri cum ar fi „Good Vibrations” al trupei americane Beach Boys sau „Close to Me” al britanicilor de la Cure.
Muzica clasică este, de asemenea, recomandată, iar piese precum „Für Elise” de Beethoven sau „Anotimpurile” lui Vivaldi ne vor trezi în modul cel mai favorabil. Ne putem trezi cu sunetele naturii, dar acestea ar trebui să includă neapărat ciripit de păsărele.
Mulţi dintre noi se simt ameţiţi şi dezorientaţi după trezire. Potrivit oamenilor de ştiinţă australieni, aşa-numita inerţie după somn poate dura câteva secunde, minute, chiar şi ore. Inerţia somnului este foarte importantă pentru unele profesii responsabile, cum ar fi militari, piloţi de aeronave şi medici. În aceste condiţii, timpul de reacţie este redus semnificativ.
În orele mai târzii, corpul uman produce cantităţi mai mici ale hormonului care inhibă stresul. Testele au arătat că persoanele care se trezesc pe fondul unor compoziţii muzicale au experimentat niveluri mult mai scăzute de inerţie a somnului, comparativ cu grupul de control care a fost trezit în mod tradiţional, cu alarma ceasului.
Alarmele trezesc temporar atenţia, în timp ce piesele armonioase o reţin pentru mai mult timp şi neutralizează inerţia somnului. Cântecele trebuie să fie melodice, dar şi să conţină un element ritmic pronunţat, ceva destul de des întâlnit în muzica pop.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.