Obicei în a doua zi de Paşti, în comuna Şugag din județul Alba
Articol editat de Camelia Velțan, 29 aprilie 2019, 10:33
Tinerii dintr-o comună din Munţii Sebeşului care şi-au unit destinele în perioada de la Paştele precedent până la începutul Postului Mare vor fi cinstiţi, luni, 29 aprilie, în cadrul unui obicei unic în ţară, vechi de secole, ce are loc în a doua zi de Paşti.
Întrerupt după 1989 şi reluat în 2008, ‘Statu la vase în Lunea Paştelui’ are loc în curtea bisericii ortodoxe din Şugag, unde cele 11 cupluri vor primi, potrivit tradiţiei, din partea rudelor, vase necesare pentru întemeierea noii gospodării.
Îmbrăcaţi în costume populare, cei 22 de tineri vor avea la brâu câte o panglică albastră, ce simbolizează infinitul şi trăinicia familiei.
Fiecare cuplu se va afla în spatele unei mese pe care, în cele patru colţuri, este aşezat câte un colac, iar în mijloc un cozonac împletit, pe care mirii îl vor oferi mai apoi naşului. Potrivit tradiţiei, pe fiecare masă se va afla şi o vază cu flori, deoarece se consideră că florile simbolizează trecerea prin cele mai importante momente ale ciclului vieţii.
Evenimentul, care va debuta la ora 11,00, include şi un spectacol folcloric.
Sursa Foto: arhivă site Radio Cluj