Banala viperă – cum să reacționăm când o întâlnim [AUDIO/FOTO]
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 2 mai 2019, 14:17
Trei din cinci oameni mușcați de vipera comună mor, dacă nu primesc vaccinul în primele cinci-șase ore.
Tot mai des, clujenii se întâlnesc cu aceste vietăți care, primăvara, ies din hibernare și se pregătesc de împerechere. Ele nu sar să muște, dar dacă sunt încolțite sau atinse cu mâna pot reacționa neașteptat, punându-ne viață în pericol.
De aceea, excursioniștii trebuie să poarte bocanci și pantaloni și să nu se abată de la traseele marcate, evitate de vipere din cauza circulației.
Odată ce am sunat la 112 sau la cel mai apropiat serviciu de salvamont, ne păstrăm calmul și nicidecum nu alergăm, pentru că asta ar putea pune în circulație mai repede otrava. Nu se aplică garouri deasupra mușcăturii – ne spune tot medicul Horia Simu, șeful Ambulanței clujene, pentru că stagnarea sângelui poate produce leziuni musculare. De asemenea, sugerea rănii, de către o altă persoană, poate pune în pericol așa-zisul salvator, care poate ajunge, el însuși, victima otrăvii de viperă.
Doze de vaccin Antiviperin există la nivelul unităților de urgență, dar ele trebuie administrate numai sub supravegherea medicului și într-un timp cât mai scurt.
Ovidiu Moldovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.