Chipul lui Decebal din Clisura Dunării, iluminat noaptea
Articol editat de cristina.rusu, 3 mai 2019, 11:15
Articol editat de cristina.rusu, 3 mai 2019, 11:15
Cel mai vizitat obiectiv turistic din Clisura Dunării, chipul lui Decebal cioplit în stâncă, va fi iluminat pe timpul nopţii, începând de vineri, 3 mai, de la ora 21:00.
Autorităţile locale au finalizat în aceste zile o investiţie prin care basorelieful înalt de 55 metri poate fi văzut şi noaptea de zecile de mii de turişti care vor trece anual prin zonă pe nave de croazieră sau care ajung la Mraconia după căderea întunericului.
Un iluminat special a fost pornit şi pe 1 Decembrie. Fluviul, la Mraconia, a fost luminat în culorile drapelului României, după cum aflăm din Jurnalul Olteniei, de la Ana-Maria Constantinescu.
Chipul lui Decebal de la Orşova, cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa, a fost realizată printr-un efort conjugat al istoricului Iosif Constantin Drăgan, cel care a avut ideea realizării acestei opere şi a şi finanţat lucrarea, şi a 12 oameni care au trudit 10 ani. Chipul pe care, astăzi, mii de oameni îl admiră este viziunea lui Drăgan şi a artistului plastic Florin Cotarcea, care pentru schiţă a împrumutat mult din trăsăturile tatălui său. Sculptorul mărturisește că nu a mai făcut o altă lucrare de o asemenea anvergură și crede că ar fi imposibil pentru oricine să poată face aşa ceva de două ori.
Mulajul chipului lui Decebal realizat de sculptorul orșovean, Florin Cotarcea, a fost ales în urma unui concurs.
Lucrările au început în vara anului 1994 și au fost realizate de o echipă de 12 oameni. Mai întâi au fost defrișați copacii care împădureau stânca, apoi s-a trecut la curățarea stâncilor și rocilor care puneau în pericol viața oamenilor. Peste o tonă de dinamită s-a folosit la realizarea lucrării sculptate, iar uneltele folosite au fost transportate cu barca până la poalele muntelui, iar apoi, cărate de oameni în spinare.
Sculptorii au lucrat în două ture, câte șase ore pe zi și doar în perioada martie-octombrie, când vremea era favorabilă. Condițiile nu au fost ușoare, iar la un momentat cinci dintre membrii echipei au căzut de pe schelă, din fericire scăpând cu viață.
Cu toate eforturile depuse, sculptorii nu au reușit să finalizeze lucrarea. După moartea lui Iosif Constantin Drăgan, soția acestuia a oprit lucrările în 2004.
Statuia lui Decebal, cioplită în munte, în Mehedinți, pe malul Dunării la Cazane, este cu șase metri mai mică decât statuia Libertăţii. Este înaltă de 55 de metri și lată de 25 de metri.
Alte dimensiuni fizionomice ale statuii sunt: lungimea ochilor – 4,3 m, lungimea nasului – 7 m, iar lăţimea nasului este de 4 m. Accesul spre La Cazane se face prin oraşul Orşova spre localităţile Moldova Nouă, Eşelniţa şi Dubova, iar după 25 de kilometri de mers cu mașina se intră în defileu.
De asemenea, se poate ajunge şi cu bărcile, care pleacă regulat din Orşova.
Sursa foto: Horia Goliciu/Jurnalul Olteniei
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.