Ce însemna să fii miop înaintea existenţei ochelarilor?
Aristotel a fost cel care a documentat miopia pentru prima oară, dar această condiţie a început să fie studiată abia mult mai târziu. Conform lui Neil Handley, coordonatorul Muzeului Optometriştilor din Londra, primele lentile folosite de oamenii afectaţi de miopie datează din secolul al XV-lea şi nu se ştie prea bine cum se descurcau înainte de aceasta. Să nu înţelegem greşit: lentile se foloseau deja cu două secole înainte, însă ele reprezentau practic strămoşii ochelarilor de citit, pentru persoanele în vârstă cărora le-a slăbit vederea.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 4 mai 2019, 12:00
Prima persoană despre care se ştie că şi-a corectat miopia cu lentile a fost papa Leon al X-lea. Provenind din influenta dinastie de Medici, acesta nu a precupeţit niciun efort financiar pentru a obţine o metodă care să-i permită să studieze expresiile faciale ale enoriaşilor veniţi la slujbă. Dovezile nu sunt însă nici aici concludente. Într-o pictură a artistului italian Rafael, Leon al X-lea ţine în mână un instrument din sticlă asemănător cu o lupă; dar din refracţia luminii zugrăvită de pictor istoricii bănuiesc că e vorba mai degrabă de un instrument asemănător cu lentilele care îmbunătăţesc vederea slabă, nu de o simplă unealtă de mărit. Dacă aceasta este realitatea, ori e vorba doar de o libertate artistică, e greu de spus.
Istoricii cred că mai demult, miopia afecta mai puţini oameni. De-a lungul secolelor, poate ca urmare a răspândirii cititului, a ecranelor sau pur şi simplu a jocului geneticii, miopia a devenit mai răspândită. Această tendinţă este în creştere chiar şi astăzi: în China, 80% dintre adolescenţi au vederea slabă. Mai demult însă, oamenii erau mai predispuşi să accepte că, în urma acestei condiţii, nu mai sunt capabili să îndeplinească anumite munci şi să încerce să-şi găsească un alt loc în societate, în loc să-şi bată capul cum ar putea să-şi corecteze vederea. Această atitudine nu foarte productivă a făcut să întârzie crearea unui instrument care ar putea să-i ajute pe cei afectaţi de miopie. Căci la baza oricărei invenţii noi a stat dorinţa de schimbare; dar până atunci, miopii copiau cărţi, decorau cu înflorituri caligrafice paginile bibliilor şi îndeplineau sarcini artistice şi migăloase. Condiţiile de muncă erau grele, dar ofereau un salariu stabil şi satisfăcător. Documentele arată că pentru aceste munci, miopii erau căutaţi în mod special; în plus, se spera ca aceştia să aibă descendenţi toţi miopi, pentru ca profesia să rămână în familie.
Aşadar, înainte de existenţa ochelarilor, miopii încercau să se descurce cum puteau, creându-şi un avantaj din defectul lor de vedere. De atunci, ochelarii au devenit atât de răspândiţi încât mulţi îi poartă astăzi chiar şi fără dioptrii, doar ca accesoriu.
Sursă: Index.hu
Foto: pexels.com
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.