Centrul Cultural German Cluj-Napoca împlinește 25 de ani de activitate
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 8 mai 2019, 12:38
Centrul Cultural German împlinește anul acesta 25 de ani de activitate. Această ocazie va fi marcată pe datele de 8 și 18 mai printr-o serie de evenimente diverse și în prezența a numeroși invitați germani și români.
Acum 25 de ani a fost înființată Societatea Culturală Româno-Germană și odată cu aceasta au fost puse bazele Centrului Cultural German. În toți acești ani schimbul cultural germano-român a evoluat, mii de oameni au învățat limba germană și s-au creat nenumărate noi legături. Cu susținerea semnificativă a partenerilor noștri structurali, Universitatea Babeș-Bolyai, Goethe-Institut și Ambasada Germaniei la București am reușit o evoluție pozitivă si constantă. Suntem parteneri într-o rețea amplă de instituții de cultură și învățământ din Germania și România. Drept exemplu stau parteneriatele cu instituții precum Fabrica de Pensule, Casa Tranzit dar și cu universități locale și din Germania.
Clujul este un oraș dinamic, cu o scenă culturală fascinantă, recunoscută la nivel internațional. Suntem mândri de cei 25 de ani în care Centrul Cultural German s-a remarcat pe această scenă prin intermediul unor evenimente deosebite. Privim în urmă la un sfert de veac de proiecte inovatoare, cursuri moderne de limba germană, prietenii și parteneriate valoroase și ne bucurăm de următorii 25 de ani… într-un oraș precum Clujul, unde cu siguranță nu va fi niciodată plictisitor, ne spune Directorul Centrului Cultural German, Ingo Tegge. Astăzi Centrul Cultural German este una dintre cele mai semnificative instituții de cultură de pe scena clujeană și totodată un important centru de cursuri certificate de limba germană și de examinare.
Cu acest prilej de sărbătoare, Centrul Cultural German, alături de partenerii săi, a pregătit un program festiv deosebit. Vor răsuna acorduri de jazz, de muzică clasică și de dans, iar artiști germani și români își vor da întâlnire pe aceeași scenă. Printre aceștia se numără Arcadia Quartet și Gudrun Gut, muzician de renume, pionier al muzicii electronice din Berlin. Clădirea Echinox va fi adusă la viață printr-o instalație vizuală inedită, în premieră la Cluj-Napoca, creată de către colectivul berlinez Tape Over. Finalul programului aniversar va fi marcat de proiecția filmului mut Menschen am Sonntag (1930) în acompaniamentul muzical al grupului de jazz Ditzner Twintett.
Pe lângă artiștii din Germania și România vor mai fi prezenți în calitate de oaspeți primarul Emil Boc, Rectorul Universității Babes-Bolyai, Ioan-Aurel Pop și viceprimarul orașului Köln, Andreas Wolter.
Unul dintre evenimentele speciale îl constituie expoziția-parcurs Geniale Dilletanten – Subcultura anilor 1980 în Germania, care va putea fi vizitată în perioada 8 – 18 mai, în trei locații aparte din oraș, unele dintre ele rar deschise publicului larg, fiind inclusă și în circuitul pentru Noaptea Muzeelor. Vernisajul va avea loc pe data de 8 mai, ora 20:00, la adresa Piața Ștefan cel Mare 18.
Educația este unul dintre aspectele cheie ale dialogului intercultural. În acest sens, experți de renume din domeniul educațional se vor întâlni în cadrul unei conferințe dedicate profesorilor de limba germană pe tema noilor mijloace didactice digitale. Vor fi prezenți Dr. Bernd Helmbold, Institutul pentru Limba Germană și Studii Interculturale, Universitatea din Jena, doamna Luminița Stoian, responsabil pentru limba germană al Ministerului Educaţiei din România, precum şi Rainer Koch, expert în educație și consultant al editurii germane Klett.
Toate evenimentele sunt cu intrare liberă.
www.kulturzentrum-klausenburg.ro
www.facebook.com/CentrulCulturalGerman
Redacția
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.