9 mai, Ziua Europei
9 mai, Ziua Europei!
Ziua Europei este sărbătorită în 9 mai, marcând data la care a fost semnată Declaraţia Schuman.
Articol editat de cristina.rusu, 9 mai 2019, 06:00 / actualizat: 7 mai 2021, 13:46
9 mai, Ziua Europei!
Ziua Europei este sărbătorită în 9 mai, marcând data la care a fost semnată Declaraţia Schuman.
În 1950, Robert Schuman, ministrul de externe al Franţei, a susţinut un discurs în care a expus ideea unei noi forme de cooperare politică la nivel european, care ar putea să facă imposibil războiul între statele de pe continent.
El dorea să creeze o instituţie europeană care să gestioneze producţia de oţel şi cărbune (instituţie care a fost creată un an mai târziu). Acest demers se consideră că a stat la baza Uniunii Europene.
De-a lungul existenţei sale, Uniunea Europeană a adoptat mai multe simboluri pentru a-şi defini identitatea. Cu toate că unele dintre ele nu au fost primite fără proteste şi negocieri nesfârşite, astăzi acestea nu doar că sunt recunoscute pe întregul continent, dar au devenit oarecum inseparabile de ideea unei cooperări care depăşesc graniţele statelor naţionale.
Pentru că astăzi, 9 mai, sărbătorim Ziua Europei, vă propun să revedem care sunt principalele simboluri ale Uniunii Europene:
1. Steagul
Steagul Uniunii Europene reprezintă un cerc format din 12 stele aurii, pe un fond albastru. A fost adoptat ca emblemă oficială în 1985. Numărul stelelor nu are de-a face cu numărul statelor membre. Într-adevăr, astăzi Uniunea Europeană este formată din 28 de ţări.
2. Imnul
De fapt, iniţial melodia nu a avut nicio legătură cu Uniunea Europeană. Face parte din Simfonia a IX-a, compusă de Beethoven în 1823, care s-a gândit să pună pe muzică un text numit Oda bucuriei, scris de poetul Friedrich von Schiller în 1785.
Imnul, adoptat de către liderii europeni în 1985, simbolizează nu doar UE, ci Europa într-un sens mai larg. Imnul Uniunii Europene nu se cântă pe versuri, există doar melodie. Este cântat la evenimente oficiale cu un caracter european.
3. Motto-ul
Unitate în diversitate a fost adoptat ca motto abia prin 2000. Semnifică felul în care statele europene s-au aliat pentru a obţine pacea şi prosperitatea, în timp ce au continuat să-şi păstreze cultura, limba şi tradiţiile.
4. Moneda
Simbolul desemnând moneda euro nu s-a aflat printre însemnele iniţiale, stabilite de Consiliul Europei. Răspândirea lui a luat avânt însă în 2002, când a înlocuit 12 monede naţionale.
Astăzi se foloseşte în cele mai multe state membre ale Uniunii Europene şi este unul dintre simbolurile cele mai tangibile pentru publicul larg.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.