Sibiul – centrul Uniunii Europene pentru o zi [UPDATE]
Articol editat de Andrei Cretoiu, 9 mai 2019, 08:30 / actualizat: 9 mai 2019, 17:13
UPDATE, ora 15:00
Liderii Uniunii Europene au adoptat astăzi Declarația de la Sibiu. Documentul conține 10 puncte. Sunt 10 promisiuni față de cetățenii europeni.
Se vorbește de apărare comună, dar în același timp, liderii europeni se angajează să protejeze „modul de viață european, democrația și statul de drept”.
Peste câteva săptămâni, cetățenii europeni își vor alege reprezentanții în Parlamentul European.
Textul integral al Declarației de la Sibiu:
”Noi, liderii Uniunii Europene, ne-am întrunit la Sibiu pentru a discuta și a privi înainte spre viitorul nostru comun.
Peste câteva săptămâni, cetățenii europeni își vor alege reprezentanții în Parlamentul European, la patruzeci de ani după exercitarea, pentru prima dată, a acestui drept fundamental. O Europă reunită în pace și democrație este doar una dintre numeroasele realizări. Încă de la începuturile sale, Uniunea Europeană, cu valorile și libertățile sale ca forță motrice, a oferit stabilitate și prosperitate în întreaga Europă, în interiorul granițelor Uniunii și dincolo de ele. De-a lungul anilor, a căpătat un rol important pe scena internațională. Cu o populație care se ridică la aproximativ jumătate de miliard de cetățeni și o piață unică competitivă, Uniunea Europeană este un lider în comerțul internațional și conturează politica mondială.
Ne reafirmăm convingerea că, uniți, suntem mai puternici în această lume tot mai neliniștită și care prezintă tot mai multe provocări. Recunoaștem că avem responsabilitatea, ca lideri, de a face Uniunea noastră mai puternică și de a ne crea un viitor mai bun, recunoscând totodată perspectiva europeană a altor state europene. De aceea, convenim astăzi în unanimitate asupra a zece angajamente care ne vor ajuta să ne ridicăm la înălțimea acestei responsabilități:
* Vom apăra O SINGURĂ EUROPĂ – de la est la vest și de la nord la sud. În urmă cu treizeci de ani, milioane de oameni s-au luptat pentru unitate și pentru a fi liberi și au doborât Cortina de fier care a împărțit Europa în două timp de mai multe decenii. Nu vom lăsa loc de diviziuni care vin în contra interesului nostru colectiv.
* Vom rămâne UNIȚI, LA BINE ȘI LA GREU. Vom da dovadă de solidaritate în vremuri dificile și vom sta întotdeauna alături unii de ceilalți. Putem să ne exprimăm și ne vom exprima la unison.
* Vom CĂUTA ÎNTOTDEAUNA SOLUȚII COMUNE, ascultându-ne unii pe ceilalți într-un spirit de înțelegere și respect.
* Vom continua să PROTEJĂM MODUL NOSTRU DE VIAȚĂ, DEMOCRAȚIA ȘI STATUL DE DREPT. Drepturile inalienabile și libertățile fundamentale ale tuturor cetățenilor europeni au fost dobândite cu mari greutăți și le vom prețui întotdeauna cum se cuvine. Vom apăra valorile și principiile noastre comune consacrate în tratate.
* Vom obține rezultate ACOLO UNDE CONTEAZĂ CEL MAI MULT. Europa va continua să fie un actor important în chestiunile importante. Vom continua să acordăm atenție preocupărilor și speranțelor tuturor cetățenilor europeni, aducând Uniunea mai aproape de cetățenii noștri, și vom acționa ca atare, cu ambiție și hotărâre.
* Vom respecta întotdeauna principiul ECHITĂȚII, nu doar pe piața muncii, ci și în serviciile sociale, în economie sau în transformarea digitală. Vom reduce într-o mai mare măsură diferențele dintre noi și îi vom ajuta întotdeauna pe cei mai vulnerabili din Europa, punând oamenii pe primul loc, și nu politica.
* Ne vom înzestra cu MIJLOACELE POTRIVITE AMBIȚIILOR PE CARE LE AVEM. Vom oferi Uniunii mijloacele necesare pentru a-și realiza obiectivele și a-și duce la îndeplinire politicile.
* Vom PROTEJA VIITORUL URMĂTOARELOR GENERAȚII DE EUROPENI. Vom investi în tineri și vom construi o Uniune pregătită pentru viitor, capabilă să reziste celor mai presante provocări ale secolului XXI.
* NE VOM PROTEJA CETĂȚENII și le vom oferi siguranță investind în puterea pașnică și în puterea coercitivă și colaborând cu partenerii noștri internaționali.
* EUROPA VA FI UN LIDER MONDIAL RESPONSABIL. Provocările cu care ne confruntăm astăzi ne afectează pe noi toți. Vom continua să colaborăm cu partenerii noștri la nivel internațional pentru a menține și a dezvolta ordinea internațională bazată pe norme, pentru a valorifica pe deplin noile oportunități comerciale și pentru a aborda împreună probleme globale, cum ar fi conservarea mediului și combaterea schimbărilor climatice.
Deciziile pe care le luăm vor urma spiritul și litera acestor zece angajamente. Uniunea de astăzi este mai puternică decât cea de ieri și dorim să continuăm să o facem tot mai puternică pentru ziua de mâine. Acesta este angajamentul nostru pentru generațiile viitoare. Acesta este spiritul de la Sibiu și spiritul unei noi Uniuni în 27 pregătită să își îmbrățișeze viitorul ca un corp unitar.”
………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
UPDATE:
Unitatea este principiul de bază pe care se va construi viitorul Uniunii Europene, conform proiectului “Declarației de la Sibiu”, obținută în exclusivitate de Radio România din surse europene.
Documentul urmează să fie adoptat astăzi de liderii de state și de guverne adunați la summitul informal de la Sibiu.
Textul Declarației cuprinde 10 angajamente și începe cu o promisiune de apărare unitară a Europei, și amintește de luptă pentru libertate care a dus acum 30 de ani la căderea cortinei de fier.
Mai mult, documentul notează, în termeni fermi, că nu e loc de diviziuni care să lezeze interesul comun al Uniunii. Liderii mai promit că statele membre vor fi unite la bine și la greu, solidare, cu o singură voce și în căutarea, întotdeauna, de soluții comune, într-un spirit al respectului unele pentru celelalte.
Documentul mai cuprinde un angajament de protejare a modului de trai european, a democrației și statului de drept și fixează principiul echității pe piața comună a muncii, în asistența socială și economie. În plus în text este mentionată o prioritate a presedintiei române a Consiliului Uniunii Europene respectiv – reducerea diferentelor de dezvoltare din interiorul Uniunii.
Astfel, liderii europeni se angajează să aloce mijloacele necesare pentru indeplinirea tintelor ambitioase ale Uniunii, adică mai simplu spus – să aloce banii necesari pentru diverse politici si programe.
In ce priveste locul Europei in lume, din nou in textul declaratiei se intrevede o prioritate a presedintiei române a Consiliului Uniunii, si anume cresterea rolului global al Uniunii.
Asta pentru ca liderii de state si guverne se angajează ca Europa sa fie un lider responsabil care se va implica alaturi de parteneri internationali ca sa mentinta o ordine mondiala baza pe dreptul international.
Declaratia se incheie cu formula: Acesta este spiritul Sibiului si al unei noi Uniuni cu 27 de state membre gata sa-si intampine, ca unul singur, viitorul.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
UPDATE:
Președintele Klaus Iohannis i-a întâmpinat pe liderii europeni care au sosit la Sibiu.
La ora 12.30 va începe reuniunea Consiliului European cu președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, în sala Atrium a Primăriei din Sibiu, reuniunea fiind urmată de o fotografie de grup și de un dejun de lucru la muzeul Brukenthal.
După-amiază este programată a doua sesiune de lucru și o conferință de presă comună a președintelui României cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, și cu președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.
Şeful statului Klaus Iohannis a subliniat că liderii europeni vor încerca să creioneze joi, 9 mai, o serie de orientări ambițioase pentru definirea noii agende strategice, 2019-2024, iar summitul va rămâne ca un moment remarcabil în istoria proiectului european.
Înaintea reuniunii de la Sibiu, 21 de șefi de stat din Uniunea Europeană, printre care și președintele Klaus Iohannis, au semnat cu ocazia Zilei Europei un apel comun. În document se arată că este necesară implicarea activă în promovarea unei Europe pașnice și integrate.
Președinții mai precizează că Europa unită are nevoie de un vot puternic al popoarelor și îi invită pe cetățeni să-și exercite dreptul de vot la alegerile europarlamentare.
La Muzeul Astra, din Sibiu, a avut loc Summitul Partidului Popular European, la care a participat șeful statului, cancelarul german, Angela Merkel, dar și cancelarul Austriei, Sebastian Kurz.
………………………………………………………………………………………………………………..
Şefii statelor şi guvernelor UE, precum şi Donald Tusk, Jean-Claude Juncker, Antonio Tajani şi Angela Merkel, participă la Summitul informal al şefilor de stat și de guvern din Uniunea Europeană, eveniment la care sunt aşteptate decizii importante pentru viitorul UE.
Începând cu ora 11.45 şefii statelor şi guvernelor UE, printre care cancelarul Germaniei, Angela Merkel, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, precum şi premierul Ungariei, Viktor Orban, vor sosi la Primăria Sibiu, unde se desfăşoară Summitul informal al şefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană.
Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a anunţat că va propune la Summitul Consiliului European de la Sibiu, reformarea Uniunii Europene prin modificarea Tratatului Lisabona, liderul de la Viena pledând pentru introducerea unor reglementări europene mai stricte, inclusiv pentru protejarea statului de drept.
Principalul subiect al discuţiilor reuniunii informale a Consiliului European de la Sibiu va fi viitorul Uniunii Europene, cu accent pe Agenda Strategică a Uniunii pentru perioada 2019-2024. Cu această ocazie, liderii europeni vor avea un schimb de opinii cu privire la provocările actuale cu care se confruntă Uniunea şi la priorităţile acţiunii la nivel european pentru următorii ani.
Totodată, liderii UE 27 urmează să adopte o Declaraţie cu privire la viitorul Uniunii Europene.
În total, la Sibiu vor fi 36 de delegaţii oficiale, 400 de invitaţi de rang înalt, 900 de jurnalişti şi 100 de traducători.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.