Arabica sau robusta: ce cafea să alegem?
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 12 mai 2019, 12:00 / actualizat: 12 mai 2019, 14:29
„Cafeaua e doar cafea, nu e greu să alegem!”, ar spune cineva care nu a gustat separat cele două tipuri principale. Arabica şi robusta sunt însă soiuri foarte diferite, haideţi aşadar să vedem care sunt deosebirile dintre ele.
Dintre cele două, arabica e mai costisitoare. Iubitorii de cafea o preferă, ceea ce face să fie mai căutată pe piaţă şi deci mai scumpă. Problema este că anual, producţia de cafea arabica este cu 4 milioane de saci mai puţină decât e cererea. Arabica este o plantă pretenţioasă, are nevoie de condiţii speciale ca să se dezvolte.
Rivala ei, cafeaua robusta, e mult mai nepretenţioasă. Suportă mai bine seceta şi temperaturile ridicate, este aşadar mai uşor de cultivat. Este mai puţin cerută pe piaţă, este aşadar mai ieftină decât arabica.
Sortimentele de cafea pe care le găsim în comerţ conţin un amestec de cafea arabica şi robusta, putem aşadar să ne bucurăm de avantajele ambelor tipuri. Proporţiile diferă în funcţie de gustul şi stilul de cafea cu care producătorul încearcă să-i atragă pe clienţi. Cafeaua arabica şi robusta se găsesc însă şi separat, iar adevăraţii iubitori ai băuturii negre au rezerve din ambele soiuri.
Arabica produce o cafea cu un gust mai delicat şi o consistenţă mai cremoasă. Este perfectă pentru un cappuccino sau latte macchiato. Robusta în schimb are un gust mai puternic, fiind perfectă pentru un espresso. Pentru o utilizare zilnică, pentru cei mai mulţi dintre noi este ideală o combinaţie a celor două sortimente principale de cafea.
Sursă: Origo.hu
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.