Incluziv: Muzică, teatru şi dans la a 12-a ediţie a festivalului cultural Miraje
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 14 mai 2019, 06:00 / actualizat: 14 mai 2019, 8:04
A XII-a ediţie a festivalului cultural Miraje este în desfăşurare zilele acestea în Cluj-Napoca. Peste 300 de elevi cu și fără dizabilități provenind din 10 localități din țară vor urca pe scena Mirajelor pentru a cânta, a dansa și a juca teatru, într-un eveniment dedicat integrării în comunitate a persoanelor cu deficienţe de vedere.
Evenimentul şi-a luat startul în 10 mai cu Biblioteca vie, un program menit să scoată în evidenţă poveştile persoanelor cu deficienţe de vedere care se bucură de succes în domeniul lor de activitate. Ieri, 13 mai, programul a continuat cu o dublă lansare de carte: poetul Dorel ghemu, reprezentant al versificatorilor nevăzători din Moldova, a înfăţişat publicului două volume: Glas de carte şi Jurnal epistolar. Scriitoarea Ana Hompot a prezentat câteva fragmente din versurile lui Dorel Ghemu:
„Tu aveai trăsături de crin abia înflorit;
eu aveam aer de admirator înmiresmat.
Să dăinuim întregiţi: eu, crin curat,
cu sufletul senin,
tu – soare către mine răsărit„.
Festivalul cultural Miraje, prin ateliere, spectacole de modă şi concursuri, îşi propune să demonstreze vizitatorilor că, atunci când vine vorba de artă, dizabilitatea nu e un dezavantaj. Un punct interesant a fost Cafeneaua pe întuneric, unde clujenii au putut experimenta pentru scurt timp cum este pentru un nevăzător să iasă în public: într-o lume alertă, plină de obstacole. Dar despre program ne spune mai multe coordonatorul evenimentului, psihopedagog Diana Găucă:
Sloganul festivalului este arta nu are limite; pentru că arta înseamnă deschidere către tot ceea ce este posibil. De aceea am creat contexte pentru a împărtăşi bucuria copiilor, pentru a împărtăşi miracolul copilăriei.
Marţi, 14 mai, între orele 10:00-14:00, au loc atelierele Miraje de teatru şi muzică, la Bastionul Croitorilor (str. Baba Novac, nr. 2). În Parcul Central, zona Foişor, se vor desfăşura atelierele de modelaj în lut şi labirintul senzorial.
În 14 mai, de la ora 15.00, va avea loc vernisajul expoziţiei-concurs Carte poştală: teatrul în ochii copiilor, în foaierul Casei de Cultură a Studenţilor. Apoi va fi spectacolul concurs propriu-zis, care va începe la ora 16.00.
În 15 mai, tot de la ora 16.00, spectacolul va continua, iar apoi va avea loc gala de premiere. Evenimentul se va desfăşura miercuri în sala Auditorium Maximum (str. Mihail Kogălniceanu, nr. 5). Cei care vor încheia gala sunt Dragoş & Friends Orchestra, care au şi un invitat special, pe Ioan Man. Vă aşteptăm cu mare drag, pentru că arta nu are limite! (Diana Găucă, coordonatorul evenimentului)
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.