Radio Cluj…la modă: Sezonul rochiilor de gală (II)
Articol editat de cristina.rusu, 16 mai 2019, 10:27
Continuăm astăzi cu precizări și informații legate despre noțiunea de rochie de gală. Prima întrebare care ne-ar putea veni în minte, este, de fapt ce înseamnă un eveniment de gală. Înțelegerea contextului general ajută și la înțelegerea genului de vestimentație ce trebuie adoptată.
Când am povestit despre codurile vestimentare am precizat și despre situațiile sociale unde aceste coduri sunt aplicabile și cerute. Cam același lucru se petrece și în cazul galelor.
Aici intră diferite evenimente cum ar fi balurile caritabile, diferite premieri la festivaluri, dar la fel de bine intră și nunțile, botezurile și banchetele sau petrecerile care celebrează absolvirile de liceu sau de facultate.
Cele mai multe dintre aceste ocazii cer această vestimentație de gală fiind evenimente cu caracter excepțional nu ne putem imagina că lumea se îmbracă cum o face cotidian, la modul obișnuit. În cazul nunților și al botezurilor locația poate fi diferită în funcție de preferința fiecărui.
De ce precizez acest lucru? Tocmai pentru că vestimentația trebuie să fie conformă cu locația, sezonul, ora la care se va desfășura evenimentul. Ne vom înveșmânta diferit în cazul unei nunți la un restaurant de 5 stele față de cum ne vom prezenta la o nuntă rustică sau organizată pe plajă sau la piscină.
Să te îmbraci cu rochie cu paiete și strassuri în cazul unui party la piscină este eronat, la fel cum eronat este să te îmbraci în deux-pieces, fustă și bluză de duminică la biserică, în cazul restaurantului de 5 stele.
Ați observat probabil cu toții, doamnele aflate după vârsta de 60 de ani adoptând acest fel de a se îmbrăca.
Parte din această greșeală se datorează și conformației care își pierde din suplețe odată cu vârsta- în cazul alegerii a două piese diferitele defecte anatomice pot fi mai ușor mascate- dar și unui fel de comoditate mentală care operează în alegere.
Ora la care se desfășoară evenimentul dictează foarte mult tipul de vestimentație adoptată, chiar dacă evenimentul în sine este de gală.
Dacă are loc ziua este acceptabilă varianta deux-pieces dar condiția esențială este tipul de material ales. Nu este recomandabil să purtați materiale de zi gen stofă, tercot, jerse. În schimb puteți purta ansambluri din catifea neraiată, mătase, brocarturi, combinații de cașmir cu mătase, ceea ce conferă un aer special și prețios ținutei.
Rochia trebuie să fie alegerea numărul 1 în cazul unei ore de seară. La fel cum antecesoarele noastre schimbau cel puțin trei ținute în cursul unei zile, vestimentația aleasă pentru un eveniment de gală, seara trebuie să fie mai luxos.
Ajungem din nou la capitolul materiale. Multe dintre rochiile comercializate la ora actuală sunt confecționate din materiale shinny, adică lucioase, ceea ce nu este neapărat o problemă.
Materialele lucioase se potrivesc corpurilor armonioase, pentru că se crează un anume joc de umbre și lumini care nu favorizează defectele anatomice. Aici intră satin-ul care se scrie cu i dar se pronunță saten- taftaua fie de mătase fie de poliacril, catifeaua de mătase, lurex, texturile paietate, broderiile cu mărgele și diferite dantele.
Detaliile pentru data viitoare.
Călina Langa, fashion designer
Foto: creatorii străini, revista Vogue Haute Couture 2003, fotocopie/imagini din mall
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.